Vinterutrustning i tunga fordon

Skriftlig fråga 2016/17:399 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-29
Överlämnad
2016-11-30
Anmäld
2016-12-01
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Snöovädret och det påföljande trafikkaos som drabbade ostkusten i början av november gjorde oss påminda om hur viktigt det är med fungerande vinterdäck. Sedan den 1 januari 2013 är det vinterdäckskrav på drivaxlarna på tunga fordon som färdas på svenska vägar vintertid. Ett problem är dock att även om däcken är klassade som vinterdäck och håller rätt spårdjup innebär det inte automatiskt att de är anpassade för svenska förhållanden. Däcken har ofta gummiblandningar som exempelvis kan bli hårda i vinterkylan, vilket försämrar vägegenskaperna avsevärt. Varje år sker olyckor med tunga fordon som hade kunnat undvikas om vinterdäck anpassade för svenskt klimat hade använts. Även om vinterdäcken är anpassade för svenskt vinterväglag finns det tillfällen som kräver ytterligare åtgärder i form av exempelvis snökedjor för att garantera framkomlighet och trafiksäkerhet. Dock är det är långt ifrån alla lastbilar som medför sådan utrustning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Är statsrådet beredd att ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att säkerställa att alla lastbilar medför vinterutrustning i form av snökedjor?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:399 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)



PAGE

2


Dnr N2016/07424/MRT

Dnr N/2016/07429/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:399 av Sten Bergheden (M) Vinterutrustning i tunga fordon och svar på fråga 2016/17:400 av Sten Bergheden (M) Märkning av vinterdäck för tunga fordon.

Sten Bergheden har frågat mig om jag är beredd att ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att säkerställa att alla lastbilar medför vinterutrustning i form av snökedjor. Vidare har Sten Bergheden frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att få till stånd en gemensam märkning av vinterdäck inom EU där det även framgår om ett däck är anpassat till det nordiska klimatet.

Att den tunga trafiken har rätt däck är viktigt både för trafiksäkerheten och för framkomligheten på vägarna. För regeringen är ordning och reda på vägarna en högt prioriterad fråga.

För den tunga trafiken ställs det sedan januari 2013 krav enligt trafikförordningen (1998:1276) på vinterdäck eller likvärdig utrustning på drivaxeln på tunga lastbilar, tunga bussar samt personbilar klass 2 med en totalvikt på över 3,5 ton. Med likvärdig utrustning menas bland annat snökedjor, slirskydd och vissa grovmönstrade däck. Samtliga däck på tunga fordon ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag.

Den 1 oktober 2015 gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behov av utökade vinterdäckskrav för tunga fordon. I uppdraget ingår att Transportstyrelsen ska utreda om, och i så fall på vilket sätt, ytterligare vinterdäckskrav bör ställas på tunga fordon även utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv. Inom ramen för uppdraget ska även erfarenheter från andra europeiska länder inhämtas och redovisas.

Enligt delredovisning av uppdraget den 9 mars 2016 har Transportstyrelsen inledningsvis genomfört en upphandling med Statens väg- och transportforskningsinstitut om att genomföra en trafiksäkerhetsstudie av tunga lastbilar med avseende på däckval.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 maj 2017. Jag vill i dagsläget inte föregripa redovisningen av utredningsuppdraget.

Det finns sedan 1 november 2012 en gemensam energimärkning av däck inom EU som mäter utöver bränsleeffektivitet även väggrepp vid vått underlag och bullernivå. Kopplat till genomförandet av förordningen har Sverige varit aktiva i den arbetsgrupp som bildats för att se över hur vinteregenskaper kan integreras inför revideringen av förordningen. Energimyndigheten representerar Sverige i arbetet och har en nära dialog med andra svenska myndigheter, däribland Transportstyrelsen, i frågan.

Stockholm den 6 december 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.