Försenade EU-ersättningar

Skriftlig fråga 2016/17:431 av Anders Forsberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Jordbruket bidrar med sysselsättning, trygg livsmedelsförsörjning och öppna kulturlandskap samt mycket av vår biologiska mångfald.

Svenska bönder verkar sedan 20 år på en gemensam europeisk marknad men då med nationella produktionsvillkor, oavsett om det rör sig om skatter, klimat eller regelsystem.

Det svenska jordbruket har inte råd att missgynnas i förhållande till våra europeiska konkurrentländer.

Därför är det av yttersta vikt att säkerställa att utbetalningar av miljöersättningar sker i god tid. Utgångspunkten måste alltid vara att förenkla bondens vardag och förstärka lönsamheten och konkurrenskraften i de gröna näringarna.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att Jordbruksverkets förvaltningsanslag ökas med 60 miljoner kronor per år 2017–2020 för att stärka de administrativa resurserna.

När det gäller EU-ersättningarna för 2015 har slutbetalningen av ca 150 miljoner kronor i miljöstöd fortfarande inte genomförts. Enligt Jordbruksverkets uppgifter kan slututbetalningen dröja ända till 2017.

Dessutom finns det ca 600 ärenden från 2015 som Jordbruksverket fortfarande inte har hanterat klart, och därmed har man inte kunnat betala ut stöden till de aktuella lantbrukarna.

Därför är min fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att genomföra för att säkerställa att 2015 års EU-ersättningar ska kunna betalas ut till de berörda lantbrukarna så snart som möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:431 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/07553/HL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:431 av Anders Forsberg (SD) Försenade EU-ersättningar

Anders Forsberg har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att genomföra för att säkerställa att 2015 års EU-ersättningar ska kunna betalas ut till de berörda lantbrukarna så snart som möjligt?

Jag har stor förståelse för att de långa handläggningstiderna för stöd ur landsbygdsprogrammet skapar irritation hos de stödsökande. Jag delar också frågeställarens uppfattning att det är viktigt att förenkla jordbruksföretagens vardag och verka för att öka lönsamheten och konkurrenskraften i dessa.

Införandet av den nya och i långa stycken förändrade jordbrukspolitiken har inneburit en stor påfrestning på administrationen både hos Jordbruksverket och även länsstyrelserna. Stora insatser har gjorts och görs för att komma tillrätta med eftersläpningen i handläggningen. Samtidigt är det viktigt att handläggningen utförs och beslut fattas på korrekt grund för att inte riskera att enskilda stödsökare drabbas av återkrav och Sverige av sanktioner för en felaktig hantering av stöden.

För att förbättra situationen och därmed korta handläggningstiderna har regeringen, precis som Anders Forsberg påpekar, i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att Jordbruksverkets förvaltningsanslag ökas med 60 miljoner kronor per år 2017– 2020 för att stärka de administrativa resurserna. Detta kommer de stödsökande till del genom att det skapar förutsättning för en effektivare handläggning hos myndigheten.

Regeringen har också tagit initiativ till att ge Statskontoret uppdraget att genomlysa Jordbruksverkets hantering av införandet av den nya jord- brukspolitiken. Den 9 november 2016 lämnade Statskontoret sin rapport av uppdraget och beredning av denna pågår nu inom Regeringskansliet. Statskontorets rapport är ett viktigt underlag för hur arbetet inom Jordbruksverket ytterligare kan förbättras.

Jag har för närvarande inte för avsikt att vidta ytterligare åtgärder än de ovan redovisade.

Stockholm den 14 december 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.