En fungerande post- och paketmarknad

Skriftlig fråga 2016/17:442 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Anmäld
2016-12-06
Sista svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Svarsdatum
2016-12-14
Svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

En fungerande post- och paketmarknad är av stor vikt för att alla delar av Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas. Paketmarknaden har också ett stort värde för utvecklingen av e-handeln, som i förlängningen också har positiva klimateffekter och underlättar vardagen för många människor.

Konkurrensen på paketmarknaden är i dag förhållandevis bra, vilket är en förutsättning för prisvärdhet och god service. Det finns dock risk att konkurrensen försämras i framtiden då Postnord, som tillhandahållare av den så kallade samhällsomfattande posttjänsten, från och med i våras är momsbefriade även för sina paketförsändelser.

I postlagsutredningen som levererade sitt slutbetänkande i början av hösten skriver man att ytterligare analyser behöver göras för att kunna ändra omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten, men att det är möjligt för Post- och telestyrelsen att låta bli att utse en enskild tillhandahållare om det är så att konkurrensen är fungerande.

Postnords möjlighet att nu öka sina marknadsandelar genom att addera kringtjänster, till exempel lager, och att göra fler avtal direkt med privatpersoner som inte kan göra momsavdrag och därmed sänka sina priser leder till att konkurrensläget ändras. I längden riskerar det leda till en totalt sett sämre service och att vi återigen får mer av ett monopol på denna marknad.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på Postlagsutredningens skrivningar om att ytterligare analyser av konkurrensläget behövs och om möjligheten att avstå från att utse tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten på paketmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:442 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07562/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:442 av Anders Åkesson (C) En fungerande post- och paketmarknad

Anders Åkesson har frågat mig hur jag och regeringen ser på Postlagsutredningens skrivningar om att ytterligare analyser av konkurrensläget behövs och om möjligheten att avstå från att utse tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten på paketmarknaden.

Ändringen av mervärdesskattelagen (1994:200) som innebär att vissa posttjänster undantas från mervärdesskatt, trädde i kraft den 1 april 2016 och föranleddes av att Sverige den 21 april 2015 fälldes av EU-domstolen för överträdelse av EU-rätten. Paketmarknaden är en förhållandevis oreglerad marknad och det saknas relevant officiell data för att göra de analyser som krävs för att se effekterna av lagändringen när det gäller paket. 2015 års postlagsutredning föreslår att regeringen eller den myndighet som regeringen utser ska få ökade möjligheter till informationsinsamling om postmarknaden och då främst om paketdelen.

När det gäller den andra delen av frågan vill jag klargöra att utredningen inte presenterar något förslag om att avstå från att utse en tillhandahållare av hela eller delar av den samhällsomfattande posttjänsten. Post- och telestyrelsen (PTS) har möjlighet att efter en analys av marknaden välja att inte utse någon eller några tillhandahållare på hela eller delar av den samhällsomfattande posttjänsten men endast under förutsättning att myndigheten bedömer att kraven på den samhällsomfattande posttjänsten tillgodoses av marknaden. För att PTS ska kunna göra sådana analyser när det gäller paketmarknaden så krävs det ökade möjligheter till informationsinsamling, vilket utredningen också föreslår. Utredningens slutbetänkande är ute på remiss t.o.m. den 15 december 2016. Jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter.

Stockholm den 13 december 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.