Brott mot timmerförordningen

Skriftlig fråga 2016/17:460 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-07
Överlämnad
2016-12-08
Anmäld
2016-12-09
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I en dom från oktober fastställde Förvaltningsrätten i Jönköping att ett svenskt företag har importerat teak från Burma utan att kunna visa att virket avverkats lagligt. Detta rapporterar den statliga förvaltningsmyndigheten Skogsstyrelsen om den 14 november 2016.

Enligt timmerförordningen ska alla trä- och pappersprodukter som importeras från tredjeland utanför EU riskbedömas. Bland annat ska importören kunna redogöra varifrån virket kommer – samt att det är lagligt avverkat.

Sverige är det första land inom EU som har fått ett importärende från Burma prövat i domstol. Den svenska domen är förvisso inte prejudicerande, men har ändå uppmärksammats i flera länder och av intresseorganisationer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Gör statsrådet och regeringen en analys av detta unika domslut som gäller timmerförordningen, och kommer domen att påverka statsrådets och regeringens ståndpunkter och prioriteringar i kommande ärenden som rör timmerförordningen på nationell nivå och EU-nivå?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:460 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/07643/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2016/17:460 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Brott mot timmerförordningen.

Jesper Skalberg Karlsson har frågat om jag och regeringen gör en analys av ett domslut som gäller timmerförordningen och om domen kommer att påverka min och regeringens ståndpunkter och prioriteringar i kommande ärenden som rör timmerförordningen på nationell nivå och EU-nivå.

Det är min och regeringens fulla övertygelse att virket som förbrukas i svensk industri och av svenska konsumenter ska komma från lagliga avverkningar, oavsett om ursprunget är svenskt eller utländskt. Basen för ett trovärdigt och lagligt skogsbruk är att producentlandet har en lagstiftning som tillämpas, en trovärdig skogsmyndighet utan korruption och en tydligt definierad äganderätt till skogsresursen. I många länder är detta inte alltid uppfyllt.

Domen från Förvaltningsrätten i Jönköping (mål nr 2095-16) har inte överklagats och har vunnit laga kraft. Förvaltningsrätten är den första instansen i prövningskedjan. Regelverket utgörs av en EU-förordning (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden) och en översyn av denna förordning ligger inte på EU:s bord för närvarande. Jag som minister ska inte ha synpunkter på ärenden som rör tillämpning av lag. Jag kan meddela att regeringen följer här, likaväl som på andra områden, den rättspraxis som utvecklas. Mot bakgrund av det jag beskrivit anser jag att det inte finns skäl att kommentera detta avgörande, förutom att jag anser att det är bra att befintligt regelverk tillämpas.

Stockholm 14 december 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.