Snabbspår för nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:47 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-27
Överlämnad
2016-09-28
Anmäld
2016-09-29
Svarsdatum
2016-10-05
Sista svarsdatum
2016-10-05
Besvarad
2016-10-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I början av 2015 lanserade regeringen de så kallade snabbspåren, en arbetsmarknadspolitisk åtgärd avsedd att förkorta den tid det tar för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Regeringen bjöd in arbetsmarknadens parter till samtal, och sedan dess har ett antal överenskommelser slutits mellan fack och arbetsgivare. I dagsläget finns det 14 snabbspår för upp till 20 olika yrken.

Resultatet är minst sagt nedslående. Ett år efter det att det första snabbspåret presenterades visar siffror från Arbetsförmedlingen att endast 2 400 personer deltar i regeringens största integrationspolitiska satsning. Det är dessvärre inga uppmuntrande siffror, i synnerhet med tanke på Sveriges stora integrationsutmaningar framöver. Sverige är i stort behov av en jobbpolitik för alla de människor som beviljats uppehållstillstånd och som ska ut på arbetsmarknaden för att hitta sitt första jobb.  Nu mer än någonsin behövs verkningsfulla reformer. Dessvärre verkar regeringen sakna svar på dessa fundamentalt viktiga framtidsutmaningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för typ av åtgärder för att få nyanlända i jobb och sysselsättning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:47 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/01827/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:47 av Tina Ghasemi (M) Snabbspår för nyanlända

Tina Ghasemi har frågat mig vad jag och regeringen avser att vidta för typ av åtgärder för att få nyanlända i jobb och sysselsättning?

Arbete är nyckeln till nyanländas etablering i Sverige. Arbete ger, förutom egenförsörjning, möjligheter att utveckla kunskaperna i det svenska språket och om det svenska samhället. Sedan regeringen tillträdde har sysselsättningen ökat med 120 000 personer. Över hälften av ökningen har tillkommit bland utrikes födda.

Trots den goda utvecklingen är det problematiskt att en allt större andel av de arbetslösa har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det gäller bland annat de som är födda utanför Europa och de som saknar en fullföljd gymnasieutbildning.

Utbildningssystemet måste ha förmåga att möta personer med omfattande utbildningsbehov och utrusta dem med de kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden. För att stärka människors jobbchanser och förbättra matchningen på arbetsmarknaden har regeringen inlett ett nytt kunskapslyft med en satsning som fullt utbyggd omfattar cirka 70 000 platser.

Många nyanlända har en kort utbildning, det är därför viktigt att möjliggöra utbildningsinsatser. Därför har regeringen vidgat både traineejobb och yrkesintroduktionsanställning till att omfatta även nyanlända, där de har möjlighet till att kombinera arbete och studier.

Regeringen avser också att vidga målgruppen för extratjänsterna så att de även blir tillgängliga för nyanlända. Syftet är att öka möjligheterna för de som varit arbetslösa länge att få ett arbete. Det är därför glädjande att SKL och Kommunal nu har kommit överens om formerna för hur extratjänsterna ska användas. Det kan bli en av flera viktiga vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som inte har den kompetens som krävs för att matcha behoven på arbetsmarknaden.

För att nystartsjobben ska bli mer träffsäkra och effektiva avser regeringen att rikta den tydligare mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden genom att sänka subventionen för personer som har varit arbetslösa i mindre än 2 år samt korta de maximala stödperioderna. Regeringen avser samtidigt att öka subventionen i nystartsjobb för personer som varit arbetslösa i mer än 3 år och för nyanlända för att stärka deras möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden.

Snabbspåren riktar sig till nyanlända som har erfarenhet eller utbildning inom ett bristyrke där arbetsmarknadens parter har kommit överens om ett snabbspår. Regeringens ambition är att snabbspåren ska leda till att fler nyanlända kvinnor och män snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och att branscher där det råder brist på arbetskraft får hjälp med kompetensförsörjningen.

Resultaten inom etableringsuppdraget behöver förbättras. Ambitionen bör vara att nyanlända kvinnor och män ska gå vidare till arbete eller studier inom två år. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen ges förutsättningar för att möta den stora ökningen av deltagare och att arbetet med att öka andelen som går vidare till arbete eller utbildning intensifieras. Regeringen anser att det är angeläget att skapa bättre långsiktiga förutsättningar för att Arbetsförmedlingen ska kunna arbeta mer effektivt med etableringsuppdraget, och samtidigt skapa en bättre balans mellan deltagarnas möjligheter och skyldigheter.

Stockholm den 5 oktober 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.