Till innehåll på sidan

Prognos över antalet beviljade uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2016/17:478 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-08
Överlämnad
2016-12-09
Anmäld
2016-12-12
Svarsdatum
2016-12-23
Sista svarsdatum
2016-12-23
Besvarad
2016-12-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Bifallsandelen i asylärenden i Sverige var 75 procent under november 2016. Då inkluderas samtliga asylärenden, även till exempel ärenden där den sökande ska överföras till ett annat land för prövning där. Om man ser enbart till ärenden som prövas i sak i Sverige var bifallsandelen ännu högre.

Noterbart är att den totala bifallsandelen har stigit kraftigt under året. I början av året låg den på runt 40 procent. År 2016 – januari till och med november – ligger den på 59 procent. En förklaring är att det i början av året var en förhållandevis stor andel avgjorda ärenden i kategorin övrigt, i vilken ingår bland annat återkallade ansökningar.

Jämfört med några år tillbaka rör det sig nu om en hög total bifallsandel. År 2011 var bifallsandelen totalt 30 procent och år 2012 var den 34 procent. Det ska alltså jämföras med 59 procent nu i år som helhet och 75 procent i november.

För planering av bostäder, sjukvård, barnomsorg och skolgång är kommunerna beroende av prognoser vad gäller antalet nya invånare. Att bifallsandelen i asylärenden nu är hög och stigande är förstås en viktig faktor att beakta.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Hur säkerställer regeringen och ministern att den höga och stigande bifallsandelen i asylärenden beaktas i prognoser vad gäller antalet beviljade uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:478 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2016/08892/POL

Ju2016/08893/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på de sammanslagna riksdagsfrågorna 2016/17:477 Kvalitet i asylprövningen och 2016:17:478 Prognos över antalet beviljadeuppehållstillstånd, båda av Johan Forssell (M)

Johan Forssell har ställt två frågor till mig angående andelen beviljade uppehållstillstånd. Den första frågan gäller vad jag gör för att säkerställa kvalitet i Migrationsverkets asylprövning trots det stora antalet avgjorda ärenden. Den andra frågan gäller hur jag säkerställer att den höga och stigande bifallsandelen i asylärenden beaktas i prognoser vad gäller antalet beviljade uppehållstillstånd.

Regeringen har tagit flera initiativ för att Migrationsverkets asylhantering ska bli mer kostnadseffektiv och rättssäker. Regeringens satsningar har bl.a. möjliggjort att Migrationsverket på kort tid har kunnat genomföra nödvändiga och kraftiga personalförstärkningar. Regeringen har vidare, bl.a. genom uppdrag till Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen, migrationsdomstolarna och Domstolsverket, vidtagit åtgärder för att med bibehållen rättssäkerhet öka förutsättningarna för att asylsökande som överklagat Migrationsverkets beslut snabbt ska få ett beslut.

För att kunna bedöma om bifallsfrekvensen under året är rimlig, bör den sättas i relation till fördelningen mellan ursprungsländer avseende de asylärenden som avgjorts av Migrationsverket. Till och med november i år har drygt 100 000 ärenden avgjorts och bifallsfrekvensen totalt för dessa ärenden är 59 %. Av de ärenden som avgjorts under denna period avser 55 % syrier, eritreaner och statslösa. Gemensamt för dessa tre grupper är att presumtionen för beviljande är hög. Bifallsandelen t.o.m. november ligger på 90 % för såväl syrier som eritreaner och på 83% för statslösa. Bifallsandelen för ensamkommande barn från dessa ursprungsländer och för statslösa är ännu högre, dvs. 94-95%.

Migrationsverket bedömer och redovisar redan idag ärendesammansättning och bifallsandel i sina prognoser. Migrationsverkets prognoser innefattar även bedömningar avseende kommunmottagande. För den del av kommunmottagandet som sker till följd av bosättningslagen för Migrationsverket dessutom en dialog med respektive kommun avseende fördelning av mottagandet under året. Regeringen har även gett Migrationsverket och Domstolsverket i uppdrag att samordna och vidareutveckla prognos- och analysarbetet i syfte att förbättra möjligheterna att göra tillförlitliga och rättvisande prognoser.

Stockholm den 22 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.