Mordutredningar

Skriftlig fråga 2016/17:499 av Johan Hedin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-14
Överlämnad
2016-12-14
Anmäld
2016-12-15
Svarsdatum
2016-12-28
Sista svarsdatum
2016-12-28
Besvarad
2016-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Torsdagen den 8 december mördades 24 årige Rami Amin i Malmö. Redan på fredagen stod det klart att regionpolisledningen beslutat att inga särskilda resurser ska avsättas och att någon begäran om nationell förstärkning inte heller har gjorts.

Polisens så kallade metodstöd vid mordutredningar rekommenderar att det ska vara mellan 25 och 30 poliser i varje mordutredning, men de många morden och den kritiserade omorganisationen har resulterat i en stor brist på mordutredare i Malmö. Chefsåklagare Pär Andersson är förundersökningsledare och befarar att mordutredningen snart kan bli nedlagd om den inte förstärks. Signalen som sänds till brottslingarna är att mord är lätt att komma undan med. Det är oacceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att ge rätt förutsättningar till mordutredningar oavsett var i landet brottet har skett?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:499 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:499 av Johan Hedin (C) Mordutredningar

Johan Hedin har frågat mig vad jag avser att göra för att ge rätt förutsättningar till mordutredningar oavsett var i landet brottet har skett.

Ökningen av grova våldsbrott med bl.a. ett stort antal skjutningar i våra tre storstäder ställer Polismyndigheten inför betydande resursmässiga utmaningar. Det är nödvändigt att rättsväsendet gör sitt yttersta för att utreda dödligt våld och ställa gärningspersonerna till svars för sina handlingar.

Det är inte regeringens sak att avgöra hur Polismyndighetens resurser ska fördelas inom myndigheten och hur enskilda mordutredningar ska bedrivas. Ett syfte med ombildningen av polisen till en myndighet var emellertid att det skulle bli lättare att genomföra prioriteringar genom förflyttningar av resurser. Denna möjlighet gäller nationellt mellan regioner och måste även gälla inom en polisregion vid behov.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser har riksdagen i enlighet med regeringens förslag beviljat ett tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Regeringen kommer även att noga följa hur myndighetens resursbehov utvecklas.

Stockholm den 22 december 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.