Snabbspår på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2016/17:526 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-15
Överlämnad
2016-12-15
Anmäld
2016-12-16
Svarsdatum
2016-12-29
Sista svarsdatum
2016-12-29
Besvarad
2016-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen vill att nyanlända så fort som möjligt ska kunna komma in på arbetsmarknaden och driver därför snabbspår. Snabbspåret har som utgångspunkt att personer snabbt ska komma in på arbetsmarknaden inom den bransch och på en arbetsplats som är relevant för individens utbildning, erfarenheter och intresse. Det är bra.

En bransch som påtalat behovet av kompetensförsörjning är restaurangbranschen. Problemet som dock påtalas är att det inte blivit ett snabbspår som tänkt utan mer av en seghet och tröghet i system som bromsar upp och därmed fördröjer etableringen.

Detta är olyckligt eftersom det finns en möjlighet som inte tas till vara då branschen behöver arbetskraft och restaurangbranschen generellt har relativt låga trösklar för att komma in.

Arbetsförmedlingen måste möta upp branscherna och samverka med dessa för att snabbspår ska vara just snabbspår.

Därför vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och initiativ avser ministern att vidta för att öka på takten så att människor kommer ut på arbetsmarknaden via Arbetsförmedlingens snabbspår?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:526 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02415/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:526 Snabbspår på arbetsmarknaden av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder och initiativ jag avser att vidta för att öka på takten så att människor kommer ut på arbetsmarknaden via Arbetsförmedlingens snabbspår.

Precis som Ann-Charlotte Hammar Johnsson skriver vill regeringen att nyanlända så fort som möjligt ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Regeringen har vidtagit och avser att vidta ytterligare åtgärder i syfte att öka möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden för nyanlända. Snabbspåren är ett av de initiativ som regeringen har tagit.

Arbetsförmedlingen har under 2015 och 2016 samordnat de snabbspår som arbetsmarknadens parter i samarbete med myndigheten har initierat. Regeringens ambition är att snabbspåren ska leda till att fler nyanlända kvinnor och män snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och att branscher där det råder brist på arbetskraft får hjälp med kompetensförsörjningen. Snabbspår finns idag inom 12 olika branscher, som tillsammans omfattar ett 20-tal yrken. Drygt 2 500 personer har påbörjat ett snabbspår under perioden januari till november i år.

I början av oktober redovisade Arbetsförmedlingen i en rapport sin bedömning av nuläget i snabbspåren. Det framgår av redovisningen att arbetet i vissa snabbspår fungerar väl, där nyanlända tar del av exempelvis utbildningsinsatser eller är på praktik. I andra snabbspår finns det stora utmaningar, till exempel att det är svårt att hitta lämpliga deltagare till de insatser som erbjuds.

Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet tillsammans med parterna. Under hösten har Arbetsförmedlingen uppföljningsmöten för respektive snabbspår. Syftet är att identifiera de framgångsfaktorer och hinder som finns och gemensamt utveckla arbetet vidare.

Stockholm den 22 december 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.