Bättre konkurrens inom postbranschen

Skriftlig fråga 2016/17:531 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-15
Överlämnad
2016-12-16
Anmäld
2016-12-19
Sista svarsdatum
2016-12-30
Svarsdatum
2017-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

EU-domstolen har beslutat att posttjänster med samhällsuppdrag inte ska betala moms. Postnord saknar därför momsplikt. Konkurrensverket anser att detta påverkar konkurrensen och påpekar i ett yttrande att Postnords samhällsuppdrag därför bör ses över.

I dag finns ett flertal aktörer inom postbranschen som konkurrerar på den svenska marknaden. Att Postnord saknar momsplikt snedvrider marknaden och försämrar andra aktörers chanser att verka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att ta initiativ till förändringar inom postlagstiftningen, och kan ministern i sådana fall ge exempel på vad detta är för förändringar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:531 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07893/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:531 av Jörgen Warborn (M) Bättre konkurrens inom postbranschen

Jörgen Warborn har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att ta initiativ till förändringar inom postlagstiftningen, och om jag i sådant fall kan ge exempel på vad detta är för förändringar.

Ändringen av mervärdesskattelagen (1994:200) som innebär att vissa posttjänster undantas från mervärdesskatt, trädde i kraft den 1 april 2016 och föranleddes av att Sverige den 21 april 2015 fälldes av EU-domstolen för överträdelse av EU-rätten. De posttjänster som är undantagna från skatteplikt är sådana som ingår i den samhällsomfattande posttjänsten. Undantaget gäller dock inte för samhällsomfattande posttjänster vars villkor förhandlats individuellt. Post- och telestyrelsen (PTS) har redan idag möjlighet att efter en analys av marknaden välja att inte utse någon eller några tillhandahållare på hela eller delar av den samhällsomfattande posttjänsten men endast under förutsättning att myndigheten bedömer att kraven på den samhällsomfattande posttjänsten tillgodoses av marknaden. För att kunna göra sådana analyser krävs relevant officiell data och när det gäller paketmarknaden så saknas detta eftersom det är en förhållandevis oreglerad marknad. 2015 års postlagsutredning föreslår att regeringen eller den myndighet som regeringen utser ska få ökade möjligheter till informationsinsamling om postmarknaden och då främst om paketdelen. Utredningens slutbetänkande har varit ute på remiss t.o.m. den 15 december 2016. Arbetet med att analysera utredningens förslag och remissinstansernas synpunkter pågår alltjämt.

Stockholm den 10 januari 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.