Vittnesskyddet

Skriftlig fråga 2016/17:546 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-16
Överlämnad
2016-12-19
Anmäld
2016-12-20
Sista svarsdatum
2017-01-02
Svarsdatum
2017-01-11
Besvarad
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hot mot vittnet i en rättsprocess har länge varit ett växande problem i Sverige. Detta förekommer bland annat i rättsfall som rör organiserad brottslighet men har nu spridit sig till mer ringa brott, som inte berör den organiserade brottsligheten. Enligt en tidigare undersökning har 8 av 10 polisutredare tvingats lägga ner förundersökningen då vittnen inte har velat berätta om vad de sett.

Denna utveckling är inte acceptabel. Hot mot vittnen hotar på sikt att urholka hela det svenska rättsväsendet. Det riskerar även att leda till att människor tappar tilltron till rättsväsendet. I Sverige ska det inte löna sig att hota eller skrämma vittnen och deras familjer. Rättsväsendet måste tydligt markera mot detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att stärka det svenska vittnesskyddet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:546 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:546 av Lars-Arne Staxäng (M) Vittnesskyddet

Lars-Arne Staxäng har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att stärka det svenska vittnesskyddet.

Det är av central betydelse för rättskipningen att parter och vittnen fritt och sanningsenligt kan lämna sina berättelser utan att känna sig hotade eller påverkade av andra personer. Polismyndigheten, domstolarna och brottsofferjourerna arbetar dagligen med att stödja vittnen. Därutöver har regeringen vidtagit en rad åtgärder.

För att förbättra förutsättningarna för att vittnen och målsäganden ska våga lämna sina uppgifter inför domstol har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att se över bestämmelserna om ordning och säkerhet i domstol. Vidare har regeringen i en proposition till riksdagen föreslagit att den misstänktes möjligheter att förfoga över känsligt material i förundersökningar ska kunna begränsas. På så vis kan man minska risken för spridning av t.ex. inspelade vittnesförhör. Regeringen har även gett en särskild utredare i uppdrag att utreda om det bör vara möjligt att i ökad utsträckning använda förhör med bl.a. målsägande och vittnen som tagits upp före huvudförhandlingen som bevis vid rättegångar. En sådan ordning skulle minska påfrestningen på vittnen.

Den vittnesstödsverksamhet som brottsofferjourerna bedriver fyller en viktig funktion. Regeringen har därför beslutat att minst 75 procent av Brottsofferfondens tillgängliga medel ska gå till ideella organisationer som bedriver brottsofferstödjande verksamhet. För Brottsofferjouren Sverige innebär detta en ökning av verksamhetsbidraget med 3 miljoner kronor eller drygt 40 procent under 2016 och 2017. Vidare har regeringen i regleringsbreven för 2017 gett Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket i uppdrag att återrapportera till regeringen vilka åtgärder som myndigheterna har vidtagit för att vittnen ska få ytterligare information om olika former av vittnesstöd.

Regeringen har dessutom skärpt den straffrättsliga lagstiftningen. Sedan den 1 juli i år är försök, förberedelse och stämpling till övergrepp i rättssak kriminaliserat.

Regeringen kommer även fortsättningsvis att intensivt arbeta med dessa frågor och jag följer givetvis utvecklingen på området noga.

Stockholm den 10 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.