Hållbar tillväxt och höga ohälsotal

Skriftlig fråga 2016/17:558 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
1899-01-01
Inlämnad
2016-12-15
Överlämnad
2016-12-19
Anmäld
2016-12-20
Sista svarsdatum
2017-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är viktigt att arbetsföra personer ges förutsättningar att komma i arbete, inte minst för att bidra till vår gemensamma välfärd. Samtidigt är det grundläggande att de som är sjuka ges de verktyg som krävs för att bli friska, så att de så långt som möjligt kan återkomma till en normalt fungerande vardag igen.

Arbetslösheten bland medborgare med utländsk bakgrund är orimligt hög och är ytterst angelägen att ta på allvar. Ohälsotalen bland dessa är oroande såväl för den enskildes ekonomi som för samhällsekonomin. Om Sverige ska bryta trenden av växande utanförskap måste vi bli bättre på att skapa möjligheter till jobb för personer med olika utbildningsnivåer och olika erfarenheter. Vi måste sänka trösklarna så att alla har möjlighet att komma i arbete. RUT-avdraget är ett bra exempel på en reform som har sänkt trösklarna och lett till att många företag och arbetstillfällen har uppstått. Det måste bli mer lönsamt att jobba och företagen behöver tydliga positiva incitament för att anställa.

Trösklarna in till arbetsmarknaden måste sammanfattningsvis sänkas i syfte att underlätta för jobb och minska den kostsamma ohälsan samt säkra en hållbar tillväxt i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

Avser finansministern att ta några initiativ till förändringar i skattereglerna för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:558 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/04624/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:558 av Lotta Finstorp (M) Hållbar tillväxt och höga ohälsotal

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att ta några initiativ till förändringar i skattereglerna för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.

Regeringens mål är att antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka så att Sverige når lägst arbetslöshet i EU 2020. Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten sjunkit, inte minst bland ungdomar. Samtidigt har sysselsättningen ökat både i antal personer och som andel av befolkningen. Med 120 000 fler jobb sedan valet och en arbetslöshet som pressats ner under 7 procent är Sverige på väg i rätt riktning. Den positiva utvecklingen behöver fortsätta. Regeringens jobbagenda består av insatser inom flera politikområden. Framför allt har regeringen under mandatperioden prioriterat investeringar framför skattesänkningar.

Arbetslösheten är dock hög i vissa grupper samtidigt som arbetsgivare upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens. För att stärka människors jobbchanser och förbättra matchningen på arbetsmarknaden har ett nytt kunskapslyft påbörjats. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken har stärkts och särskilda åtgärder för att få nyanlända i arbete har byggts ut i snabb takt. Mer kommer dock att behöva göras, särskilt för att de som nu bygger sina liv i Sverige snabbare ska komma i arbete. Regeringen föreslår en utökning av kunskapslyftet, fortsatta steg i omläggningen av arbetsmarknadspolitiken, förbättrade etableringsinsatser för nyanlända och moderna beredskapsjobb i staten.

Regeringen har även ett åtgärdsprogram med breda ansatser för att minska sjukfrånvaron. I detta arbete har även arbetsmarknadens parter aktivt engagerats. Åtgärderna har redan fått effekt på sjukfrånvarons utveckling och Försäkringskassans prognos visar nu att det finns goda förutsättningar för att nå målet om ett sjukpenningtal på högst 9,0 år 2020.

Regeringen har för närvarande inga ytterligare förslag på skatteområdet än de som har presenterats i olika sammanhang. Vilka framtida initiativ som kan komma att tas på skatteområdet är därför för tidigt att säga.

Stockholm den 11 januari 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.