Begränsning av övertidsarbetet

Skriftlig fråga 2016/17:570 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-20
Överlämnad
2016-12-21
Sista svarsdatum
2017-01-05
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Fackförbundet Unionen gör varje år beräkningar på statistik från SCB för att kartlägga övertidsarbetet. Årets beräkning visade att i Sverige arbetade sammanlagt 714 000 personer övertid, i snitt 6,2 timmar på en vecka.

Jönköping och Halland är de län där andelen som arbetat övertid är högst i landet. I Jönköpings län säger 18,4 procent att de gjort det, och i Halland är det 18,1 procent.

Stress och arbetsbelastning tillhör de absolut viktigaste arbetsmiljöfrågorna i dag. Övertid ska användas vid tillfälliga arbetstoppar, inte sättas i system. På arbetsplatser där det konsekvent arbetas övertid måste arbetsgivaren anpassa organisationen och anställa fler. För att åstadkomma en god psykosocial arbetsmiljö måste det finnas både tid och resurser för de anställda att göra sitt jobb. Sjukfrånvaron ökar igen och därmed också kostnaderna. Fackliga företrädare menar med rätta att det måste finnas plats för återhämtning i en tid där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Detta sker på en arbetsmarknad där allt fler glädjande nog vill arbeta heltid men där samtidigt kraven på arbetsprestation ständigt ökar.

Genom att övertid omvandlas till nya tjänster kan arbetslösheten minskas och sysselsättningsgraden öka. Den samlade övertiden ovan motsvarar ungefär 100 000 nya arbetstillfällen. Givetvis behövs ett visst mått av övertid, men rimligen borde åtminstone delar av denna omfattande övertid kunna omvandlas till nya heltidsjobb.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska övertidsarbetet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:570 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02503/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:570 av Peter Persson (S) Begränsning av övertidsarbetet

Peter Person har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska övertidsarbetet i Sverige.

Regeringens arbetsmiljöpolitik ska bidra till en arbetsmiljö som förebygger ohälsa, olycksfall och motverkar att människor utestängs från arbetslivet. Den nya arbetsmiljöstrategin 2016-2020 utgår från det moderna arbetslivets utmaningar och möjligheter och pekar ut en riktning för arbetet under perioden. Regeringen har kraftsamlat för bättre arbetsmiljö och ökat resurserna inom arbetsmiljöområdet med 100 miljoner kronor per år under mandatperioden. För att bidra till att arbetsgivare följer arbetsmiljölagstiftningen tillförs Arbetsmiljöverket från och med 2017 ytterligare 25 miljoner kronor per år.

Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. Förbättringar i arbetsmiljön är också en fråga för staten och arbetsmarknadens parter. Regeringen värnar den svenska modellen där arbetstagares arbetstid till stor del regleras av de överenskommelser som arbetsmarknadens parter träffar genom kollektivavtal. De grundläggande kraven på arbetsgivarens ansvar regleras i arbetstidslagen, för vilken Arbetsmiljöverket utöva tillsyn. I tillägg till lagstiftningen har arbetsmarknadens parter viktiga funktioner genom att bevaka efterlevnaden av kollektivavtalen. Naturligtvis är övertid tänkt att användas vid tillfälliga arbetstoppar och inte sättas i system. Utgångspunkten är heltidsarbete med fokus på en god arbetsmiljö så ingen riskerar att skadas eller bli sjuk på grund av sitt arbete och på så sätt slås ut i förtid.

Regeringen lämnade i samband med arbetsmiljöstrategin en rad uppdrag till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket fick bland annat i uppdrag att i samråd med arbetsmarknadens parter ta fram en vägledning om arbetsmiljöutmaningar i anknytning till ett gränslöst arbetsliv.

Vidare lämnade regeringen ett uppdrag om utökad tillsyn av arbetstid och arbetstidsrelaterad arbetsmiljöproblematik samt att genomföra särskilda informationsinsatser med inriktning på arbetstid och psykosocial arbetsmiljö. Detta i samband med ikraftträdandet av föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har även tagit fram en vägledning till föreskriften samt en broschyr där arbetsgivare får handledning i arbetet med att förebygga stress i arbetslivet.

Regeringen bedömer att det hos arbetsmarknadens aktörer finns en vilja och ett engagemang att ta sig an de utmaningar som finns inom arbetsmiljöområdet.

Stockholm den 16 januari 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.