Till innehåll på sidan

Länsstyrelserna och företagsklimatet

Skriftlig fråga 2016/17:594 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-16
Överlämnad
2016-12-27
Sista svarsdatum
2017-01-10
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-11
Besvarad
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Länsstyrelserna runt om i landet har fått en ny fråga att hantera när tekniken med drönare tagit plats i det svenska näringslivet. Inte minst de gröna näringarna vill få möjlighet att använda modern teknik för ett effektivt, modernt, miljövänligt och långsiktigt hållbart bruk av skog och mark.

Med hjälp av de obemannade fjärrstyrda flygfarkosterna kan skogsägaren och lantbrukaren skicka bilder som tolkas och bearbetas med mjukvara så att det med färger kan göras analys av skog och mark. Som exempel kan nämnas jordbruksmarkens upptagningsförmåga, växternas hälsa, tillgång till en översyn över påverkan av djurlivet samt skadeverkningar som kan åtgärdas. Likaså kan framkomlighet på skogsvägar, skogens växtkraft samt fallna träd med mera på bild ge en god kunskap av ett område.

Det här instrumentet möjliggör helt nya smarta lösningar och förenklar kontakterna mellan jord- och skogsbruket och våra länsstyrelser. Den nya tekniken genererar snabbt fakta över hur marker mår och ser ut, vilket medför att berörda myndigheter utifrån detta kan ta bra och snabba beslut med kvalitativt material. Det här är av godo för såväl livsmedelsförsörjning som skogsbruk och därför också näringsliv och tillväxt samt i förenklingsarbetet med – och för – myndigheter. Här kan och bör länsstyrelserna vara en kraft för att samverka med näringsidkarna så att allas verksamheter kan löpa på och utvecklas på ett bra sätt.

Mot detta står Datainspektionen vars linje verkar vara att sätta snäva förbud mot kameraförsedda farkoster, som länsstyrelserna i sin tur ska uttolka. Det är viktigt att länsstyrelserna är en del av lösningen för att näringar på ett fullgott sätt kan bedriva sin verksamhet. Att ge tillstånd måste vara en effektiv process som inte sätter till exempel lantbruk i vänteläge under fyra månader, eftersom materialet ska användas inför sådd kommande år. Inte heller är det rimligt att lantbruk, där bilder behövs i cykler om ett år för att man ska kunna göra jämförelser över tid, ska behöva förstöra det bild- och filmmaterial som de behöver för sin verksamhet efter två månader.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet beredd att se till att länsstyrelserna kan vara den positiva kraft för näringslivet som de behöver vara genom att driva på så att riktlinjer till Datainspektionen från Justitiedepartementet möjliggör för näringsidkare att utöva sin verksamhet utan att hamna under märkliga regler såsom fyra månader för ansökningar och regler om att bild och film ska förstöras efter två månader?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:594 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2016/09277/POL

Dnr Ju2016/09339/POL

Dnr Ju2016/09358/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:583 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Drönare i näringslivet, 2016/17:594 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Länsstyrelserna och företagsklimatet samt 2016/17:593 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Modern teknik som verktyg inom de gröna näringarna

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat närings- och innovationsministern om han avser att tillgodose det behov som finns inom jordbruk och skogsbruk att fortsatt bruka drönare så att inte näringarna hamnar i vänteläge och tappar fart jämfört med andra länder. Ann-Charlotte Hammar Johnsson har även frågat civilministern om han är beredd att se till att länsstyrelserna kan vara den positiva kraft för näringslivet som de behöver vara genom att driva på så att riktlinjer till Datainspektionen från Justitiedepartementet möjliggör för näringsidkare att utöva sin verksamhet utan att hamna under märkliga regler såsom fyra månader för ansökningar och regler om att bild och film ska förstöras efter två månader. Vidare har Ann-Charlotte Hammar Johnsson frågat landsbygdsministern om han kommer att försäkra sig om att det tilläggsdirektiv som ska gå ut till Datainspektionen från Justitiedepartementet innehåller riktlinjer som för vårt skogs- och jordbruk framåt och som har en handläggningstid som gör att det inte ställer till det inför våren i näringarna.

Frågorna ställs mot bakgrund av att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom slagit fast att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Drönartekniken har många potentiella användningsområden, t.ex. inom skogs- och jordbruk, räddningsarbete och för journalistiska ändamål. Samtidigt kan drönare användas på ett sätt som innebär att enskilda utsätts för integritetskränkande övervakning. Regeringen tillsatte i november 2015 en utredning för att se över 2013 års kameraövervaknings-lag. Trots att lagen var relativt ny kunde regeringen redan då konstatera att det fanns ett behov av att utreda hur den förhåller sig till användning av ny teknik, t.ex. kamerautrustade drönare. Utredningen kommer att redovisa sitt uppdrag i juni 2017.

Det har blivit tydligt att företagen har ett behov av en snabbare lösning och Justitiedepartementet har därför remitterat ett förslag om att drönare inte ska omfattas av tillståndskravet i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas av reglerna i personuppgiftslagen. Detta innebär att den som använder kamerautrustade drönare måste vidta åtgärder för att undvika integritetskränkningar, t.ex. genom att se till att övervakning endast sker för legitima ändamål och på ett öppet sätt.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

Stockholm den 10 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.