Medborgargarden

Skriftlig fråga 2016/17:620 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-10
Överlämnad
2017-01-10
Anmäld
2017-01-11
Svarsdatum
2017-01-18
Sista svarsdatum
2017-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I delar av landet har polisen så begränsade resurser att utredningar av vardagsbrott prioriteras ned till förmån för utredningar av grövre brottslighet. För den som exempelvis har blivit utsatt för ett inbrott kan det kännas hopplöst om polisen lägger ned utredningen på grund av bristande resurser. Tilltron till samhällets förmåga att förebygga och klara upp brott urholkas, vilket skapar otrygghet.

I Skaraborg och andra delar av landet har det den senaste tiden bildats ett antal medborgargarden. Att privatpersoner agerar för att förebygga brott, larma och hjälpa polisen är mycket bra och ska uppmuntras. Men därifrån är det ett långt steg till bildande av medborgargarden som tar lagen i egna händer. Polisens våldsmonopol är ett av fundamenten i rättssamhället, och det är viktigt att förtroendet för myndighetens förmåga att utföra sitt uppdrag inte urholkas. Polisen måste därför få de resurser som den behöver för att kunna utföra sitt arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förstärka polisen så att inte medborgargarden bildas som riskerar att i värsta fall ta lagen i egna händer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:620 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:620 av Sten Bergheden (M) Medborgargarden

Sten Bergheden har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att förstärka polisen så att inte medborgargarden bildas som riskerar att i värsta fall ta lagen i egna händer.

Att invånare engagerar sig för att öka tryggheten, exempelvis genom nattvandring och grannsamverkan, är positivt. Däremot är det naturligtvis inte acceptabelt att begå brott eller försöka skipa egen rättvisa. I den mån olika medborgargrupperingar begår brott eller på annat sätt stör den allmänna ordningen kan polisen ingripa.

Det är viktigt att Polismyndigheten har tillräckliga resurser för att utföra sitt uppdrag. En åtgärd från regeringens sida är att göra det möjligt för myndigheten att utöka antalet anställda. Riksdag och regering har därför beslutat att tillföra Polismyndigheten drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.

Stockholm den 17 januari 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.