Trähusbyggande

Skriftlig fråga 2016/17:642 av Per-Arne Håkansson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-12
Överlämnad
2017-01-13
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I ett av de samverkansprogram som regeringen lanserat för att stärka Sveriges konkurrenskraft finns ett särskilt fokus på den svenska träindustrin.

Det handlar om smart industri med hänsyn till en hållbar klimatpolitik som också gynnar hela Sveriges utveckling. Endast 10 procent av alla familjebostäder som byggs är trähus. Nog finns det all anledning att öka på detta område.

Det ger möjligheter att lyfta den industri som är involverad, men också utbildning och forskning på området.

I stora delar av landet är träindustrin av stor betydelse för jobb och utveckling och tillväxt.

Trä är bra på många sätt. Snyggt! Men också miljövänligt att bygga med. Ett sätt att få ytterligare fart på bostadsbyggandet, som jag vet att regeringen prioriterar.

Jag har noterat att regeringen tagit initiativ till rundabordssamtal med näringen för att öka kunskapen och engagemanget i frågan. Det är ett bra initiativ, och jag är säker på att mycket har kommit fram av detta och utgår ifrån att fortsättning följer.

Det handlar om att rent tekniskt utveckla trähusbyggandet men också om forskning och innovation.

Det är ju med kunskap och kvalitet som Sveriges konkurrenskraft ska byggas, inte lägre löner. Jag tror att det till stor del handlar om kunskap och attityd. Sveriges gröna guld, skogen, ska användas och vårdas. Så sent som i november lanserade Stora Enso nya byggsystem för ökat träbyggande. Det tar fasta på att man kan bygga upp till tolv våningsplan i trä.

Jag är väl medveten om att olika material utvecklas bäst i konkurrens. Trä är förstås inte allena saliggörande. Men utvecklingen av smarta städer och klimatmedvetenhet gör att jag tror att det är bra att vi driver på i denna fråga. När det byggs trähus i städer och tätorter skapas det arbetstillfällen i hela landet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att öka trähusbyggnationen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:642 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/00267/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:642 av Per-Arne Håkansson (S) Trähusbyggande

Per-Arne Håkansson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att öka trähusbyggnationen i Sverige.

Jag instämmer i de positiva aspekter som Per-Arne Håkansson lyfter fram rörande trähusbyggande och att svenskt träbyggande kan vara ett verktyg för att öka bostadsbyggandet ytterligare. Trä har egenskaper som ger goda förutsättningar för industriell byggproduktion och serietillverkning, vilket kan vara tidsbesparande och på sikt pressa byggkostnaderna. Trä har också miljömässiga fördelar och kan skapa jobb i stora delar av landet.

På initiativ av Näringsdepartementet genomfördes i december ett rundabordssamtal om träbyggande med berörda aktörer, såsom byggherrar, skogsindustrin, kommuner och myndigheter. Rundabordssamtalet syftade till att identifiera hinder och flaskhalsar för att stimulera ett ökat träbyggande. Samtalet var givande och belyste de hinder som träbyggnadsbranschen i dag upplever.

Inom Regeringskansliet undersöks för närvarande vilka initiativ som behöver tas för att undanröja eller minska de hinder som identifierats av branschen. Inom ramen för samverkansprogrammet Cirkulär och biobaserad ekonomi avses ett särskilt samverkansområde om trähusbyggande att bildas tillsammans med näringslivet, akademin och offentliga aktörer. Samverkansområdet kommer att fortsätta arbeta med de hinder som identifierats för att gemensamt möjliggöra ett ökat träbyggande i Sverige.

Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att se över regelverket vid nybyggnation och lämna förslag som bidrar till enhetlighet i kontrollen av egenskaper hos serietillverkade hus. Uppdraget syftar till att underlätta byggandet av standardiserade bostäder, i exempelvis trä, och ska redovisas senast den 30 juni 2017. Åtgärden är en del av regeringens bostadspaket med 22 åtgärder för ökat bostadsbyggande.

Stockholm den 24 januari 2017

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.