Sexualbrott mot barn

Skriftlig fråga 2016/17:646 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-12
Överlämnad
2017-01-13
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Internets framväxt är en informationsrevolution som förändrat samhället och tagit oss framåt i utvecklingen. Det råder ingen tvekan om de övervägande positiva effekterna. Samtidigt har utvecklingen fört med sig stora nya problem med bland annat brottslighet. Ett sådant stort problem har nyligen uppmärksammats i såväl lokala som nationella medier. Globala pedofilnätverk sprider dokumenterade sexuella övergrepp på barn via internet, och förövare finns såväl i Sverige som i andra länder. Det är spridning av bilder på sexuella övergrepp på barn, det är grooming där män tar kontakt med unga för att sedan utnyttja dessa.

Arbetet med att skydda våra barn och unga och ge dem en trygghet har därmed sedan lång tid tillbaka flyttat ut på internet.

Polisregion Mitt under ledning av Carin Götblad har som ett steg i att bättre bekämpa nätbaserade sexualbrott mot barn bildat ett nytt utredningsteam för internetrelaterade sexbrott mot barn och unga. En nyligen gjord granskning av UNT visar att detta nya utredningsteam varit framgångsrik och att arbetet har lett till en fördubbling av antalet domar.

Samtidigt har vi de senaste dagarna kunnat höra om regionala skillnader i polisens arbete med att utreda nätbaserade sexualbrott. Den framgång av teamarbetet vi sett i Uppsala behöver spridas till andra regioner i Sverige. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Hur kan Region Mitts och Uppsalapolisens kunskap och framgångsrika arbete med att bekämpa nätbaserade sexualbrott spridas till andra polisregioner?  

Svar på skriftlig fråga 2016/17:646 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:646 av Agneta Gille (S) Sexualbrott mot barn

Agneta Gille har frågat mig hur Region Mitts och Uppsalapolisens kunskap och framgångsrika arbete med att bekämpa sexualbrott kan spridas till andra polisregioner.

Regeringen tar sexualbrott mot barn på största allvar. Sexualbrott mot barn sker ständigt i nya sammanhang och på nya sätt. Inte minst internet och sociala medier har fört med sig en utveckling som innebär nya möjligheter för gärningsmän att begå dessa brott. Barn som faller offer för sexualbrott utsätts för en allvarlig integritetskränkning och drabbas ofta av långvarigt, ibland livslångt, lidande.

Regeringen har bedömt att det finns behov av att fortsätta utvecklingen inom rättsväsendet för att bättre förebygga och bekämpa sexualbrott mot barn. Den 6 oktober 2016 fick därför Polismyndigheten i uppdrag att i nära samverkan med Åklagarmyndigheten identifiera och genomföra åtgärder för att förstärka och utveckla förmågan att upptäcka, utreda, förhindra och förebygga sexualbrott mot barn, utveckla förmågan att identifiera offer och gärningsmän vid dessa brott samt förbättra samverkan inom Polismyndigheten, med berörda aktörer nationellt och inom det internationella samarbetet. Uppdraget omfattar internetrelaterade övergrepp, bl.a. internetrelaterade sexualbrott mot barn och dokumenterade sexuella övergrepp på barn samt s.k. live streaming av sexuella övergrepp via internet.

Regeringen arbetar också för att på andra sätt stärka samhällets förmåga att bekämpa sexualbrott mot barn. När det gäller lagstiftning pågår arbete för att förbättra det straffrättsliga skyddet, bl.a. när det gäller köp av sexuell handling av barn och kontakt med barn i sexuellt syfte.

Regeringen beslutade också den 22 juni 2016 om en uppdaterad handlingsplan till skydd för barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp (Skr. 2015/16:192). Handlingsplanen gäller för 2016-2018 och innehåller 23 åtgärder för att förebygga, skydda och stödja barn samt skapa förutsättningar för att effektivt lagföra gärningsmän.

Det är emellertid Polismyndigheten som avgör hur myndighetens resurser ska fördelas inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att de arbetsuppgifter myndigheten har ska fullgöras.

Jag fortsätter att noga följa det viktiga arbetet för att bekämpa sexualbrott mot barn.


Stockholm den 25 januari 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.