Bristen på socialsekreterare

Skriftlig fråga 2016/17:649 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-13
Överlämnad
2017-01-16
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

 

Det är kris i socialtjänsten. Vad gör regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regner? Enligt aktuella uppgifter i form av enkätsvar, sammanställda av tidningen Dagens Samhälle, saknas det nära 1 000 socialsekreterare inom socialtjänsten! Därtill uppger åtta av tio kommuner att de har svårt att rekrytera socialsekreterare. Denna bild förstärker intrycket av att krisen i socialtjänsten håller på att fördjupas. Socialtjänsten är satt under fortsatt starkt tryck. Det leder till omfattande påfrestningar rörande kvalitet, säkerhet och arbetsmiljö.

Många socialsekreterares vardag präglas av hög arbetsbelastning, en känsla av otillräcklighet och en hög personalomsättning. Det är inte rimligt att socialsekreterare – enligt uppgifter i Göteborgs stad – endast hinner träffa sina klienter i genomsnitt fyra timmar per vecka. Resterande arbetstid går till administrativa uppgifter. Fyra av tio chefer inom barn- och ungdomsvården uppger att de inte förmår leva upp till socialtjänstlagens intentioner. Många socialsekreterare upplever att det blir långa utredningstider och att det tillkommer nyanställda som blir utan introduktion. Dessutom slutar många på egen begäran.

Alliansregeringen tillsatte 2014 en nationell samordnare som lyssnat in och delgivit ett flertal förslag och konkreta åtgärder.

Moderaterna har i riksdagen lämnat förslag om att en nationell handlingsplan ska tas fram för att stärka socialtjänsten i dess helhet. Personalflykten från socialtjänsten måste upphöra. När regeringens propositionslista för vårens riksmöte nyligen presenterades fanns det inte en enda proposition om socialtjänsten och om hur kompetensförsörjningen långsiktigt ska kunna lösas.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att det saknas omkring 1 000 socialsekreterare, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända den oroande personalutvecklingen inom socialtjänsten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:649 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00266/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:649 av Cecilia Widegren (M) Bristen på socialsekreterare

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att det saknas omkring 1 000 socialsekreterare och vilka nya konkreta åtgärder jag avser att vidta för att vända den oroande personalutvecklingen inom socialtjänsten.

Socialtjänsten har en viktig roll i att vara det yttersta skyddsnätet i samhället och ska vara en ryggrad i den svenska modellen. Situationen för kommunernas socialtjänst, och då särskilt den sociala barn- och ungdomsvården, har varit ansträngd under flera år. För regeringen är det angeläget att vända utvecklingen så att arbetsförhållandena inom socialtjänsten förbättras och bidrar till att det blir lättare att rekrytera och behålla erfaren personal.

Kommunerna har ett stort arbetsgivar- och verksamhetsansvar i att skapa goda förutsättningar för verksamheten att utföra sitt uppdrag med god kvalitet. Lyckligtvis är det inte brist på socionomer, utan utmaningen är att skapa förhållanden så att de väljer att arbeta inom socialtjänsten. Därför genomför regeringen historiskt stora satsningar i samråd med arbetsgivare och fackförbund.

För första gången någonsin har det gjorts en direkt riktad förstärkning av den sociala barn- och ungdomsvården, genom regeringens miljardsatsning över fyra år. Medlen ska gå till personalförstärkning, kompetenshöjning och kvalitet och Socialstyrelsen har i uppdrag att genomföra stimulanssatsningen.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett stöd vid yrkesintroduktion och genomför under 2017–2019 vidareutbildningar till socialsekreterare i den sociala barn- och ungdomsvården samt arbetsledare och chefer inom individ- och familjeomsorgen.

I regeringens forskningsproposition konstateras att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget inom socialtjänsten. Därför har regeringen inom ramen för forskningssatsningen bl.a. avsatt medel till forskarskolor som ska bidra till långsiktig kunskapsuppbyggnad inom socialtjänsten. Satsningen ska också främja den verksamhetsnära forskningen och inkludera implementeringsforskning. Detta skapar möjlighet att samtidigt stimulera socialtjänstens kunskapsutveckling och öka professionens och områdets attraktivitet.

Regeringen har även avsatt 10 extra välfärdsmiljarder till kommunerna årligen från 2017, pengar som absolut bör komma socialtjänsten till del.

Regeringen har stärkt den nationella samordnarens uppdrag i det avseende att hon regelbundet rapporterar sina iakttagelser till mig och lägger förslag om relevanta insatser för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården. Flera av förslagen har regeringen beslutat om för att utveckla och stärka verksamhetsområdet. Samordnaren har på nytt besökt flera kommuner och hennes intryck är att socialtjänsten nu har fått mer arbetsro och stabilare förhållanden.

Flera av de satsningar som regeringen gör inom omsorgen, t.ex. på bemanning och kvalitetsutveckling, kommer att leda till förbättrade arbetsförhållanden. Eftersom majoriteten av personalen inom socialtjänsten är kvinnor är satsningarna också viktiga ur jämställdhetssynpunkt.

Stockholm den 25 januari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.