Paracetamolförgiftning

Skriftlig fråga 2016/17:667 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-17
Överlämnad
2017-01-18
Anmäld
2017-01-19
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den 1 november 2015 införde regeringen ett förbud mot försäljning av paracetamol i tablettform på andra försäljningsställen än apotek. Detta beslut genomfördes av regeringen utan hänsyn tagen till vetenskaplig forskning och beprövad internationell erfarenhet. Den omreglering av apoteksmarknaden som innebär att receptfria läkemedel nu kan fås av behövande alla dagar i veckan, oavsett var i Sverige man bor, är en mycket populär reform som alliansregeringen genomförde.

Enligt nya uppgifter fortsätter fallen av förgiftning på grund av överdosering av paracetamol att öka efter det införda förbudet. Statistik från Giftinformationscentralen visar att myndigheten tog emot 8 procent fler samtal rörande misstänkt paracetamolförgiftning förra året.

Det är ett faktum att antalet samtal om misstänkt paracetamolförgiftning har ökat med 70 procent sedan 2010. Det handlar företrädesvis om unga vuxna mellan 20 och 30 år. Kvinnor är tydligt överrepresenterade. Denna utveckling har skett parallellt med att ohälsan bland unga ökat.

Moderaterna anser att det är viktigt att samhället försöker vända den utveckling som skett – att mellan 10 och 20 människor i Sverige avlider varje år till följd av paracetamolförgiftning. Att som vänsterregeringen hänvisa det till omregleringen var både förhastat och felaktigt visar det nu sig. Det kräver emellertid att en ingående analys genomförs och att de konkreta åtgärder som läggs fram inte är av symbolisk karaktär.

Regeringen borde därför omgående ompröva sitt tidigare beslut att begränsa i den folkkära reformen och möjliggöra paracetamol i tablettform igen på andra försäljningsställen. Att backa från beslut är svårt för politiker, men förhoppningsvis vill nu regeringen agera så att alla, oavsett var man bor i Sverige, fortsatt ska få lika tillgång.

Att enbart införa förbud botar ingen som mår dåligt. Missbruk av läkemedel är bland annat ett symtom på den ökande ohälsan bland ungdomar och unga vuxna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet och regeringen av att förgiftningsfall av paracetamol fortsätter att öka och är statsrådet nu beredd att ompröva beslutet att förbjuda försäljning av paracetamol i tablettform på andra försäljningsställen än apotek?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:667 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/00338/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:667 av Cecilia Widegren (M) Paracetamolförgiftning

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys regeringen och jag gör av att förgiftningsfall av paracetamol fortsätter att öka och om jag nu är beredd att ompröva beslutet att förbjuda försäljning av paracetamol i tablettform på andra försäljningsställen än apotek.

Som jag redogjort för i svar på tidigare riksdagfråga 2015/16:1182 Förbud mot försäljning av paracetamol av Erik Bengtzboe (M) beslutade Läkemedelsverket i april 2015 att receptfria tabletter med paracetamol inte längre skulle få säljas på andra försäljningsställen än apotek efter den 1 november 2015. Bakgrunden var en ökning av antalet förgiftningar i självskadesyfte där tillgänglighet till paracetamoltabletter bedömdes vara en betydelsefull riskfaktor. Beslutet gäller inte alla former av paracetamol, utan endast tabletter som är avsedda att sväljas hela. Paracetamol i till exempel flytande form och brustabletter berörs inte.

Jag framförde även i svaret på tidigare riksdagsfråga att jag utgår från att Läkemedelsverket följer upp effekterna av beslutet om att stoppa försäljningen av paracetamol på andra ställen än apotek och vid behov överväger frågan på nytt. Eftersom detta är en fråga som enligt lag ska hanteras av Läkemedelsverket kan jag inte som statsråd uttala mig om hur gällande bestämmelser ska tillämpas i detta fall.

Stockholm den 25 januari 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.