Personalförsörjningen inom socialtjänsten

Skriftlig fråga 2016/17:674 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-18
Överlämnad
2017-01-19
Anmäld
2017-01-20
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Trycket på socialtjänsten har under många år varit starkt. I dag saknas nästan 1 000 socialsekreterare. Det leder till en stark press på kvalitet, säkerhet och arbetsmiljö. Socialsekreterarens vardag präglas av hög arbetsbelastning, en känsla av otillräcklighet och hög personalomsättning.

Fyra av tio chefer inom barn- och ungdomsvården uppger att de inte förmår att leva upp till socialtjänstens intentioner. Många socialsekreterare upplever att det blir långa utredningstider och att det tillkommer nyanställda som blir utan introduktion. Därtill slutar många på egen begäran. Det blir en ond cirkel med fler och fler inkomna anmälningar som måste behandlas och utredas.

Att situationen är sådan inom socialtjänsten får tydliga konsekvenser dels för kvaliteten och säkerheten, dels för vilket stöd barn och unga får i utsatta livssituationer.

En undersökning utförd av Akademikerförbundet SSR visar att nära nio av tio kommuner uppger att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera socialsekreterare. I fyra av tio av de undersökta kommunerna har diskussioner förts om att anställa icke behörig personal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regner:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra personalförsörjningen inom socialtjänsten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:674 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00353/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:674 av Thomas Finnborg (M) Personalförsörjning inom socialtjänsten

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra personalförsörjningen inom socialtjänsten.

Socialtjänsten har en viktig roll i att vara det yttersta skyddsnätet i samhället och ska vara en ryggrad i den svenska modellen. Situationen för kommunernas socialtjänst, och då särskilt den sociala barn- och ungdomsvården, har varit ansträngd under flera år. För regeringen är det angeläget att vända utvecklingen så att arbetsförhållandena inom socialtjänsten förbättras och bidrar till att det blir lättare att rekrytera och behålla erfaren personal.

Kommunerna har ett stort arbetsgivar- och verksamhetsansvar i att skapa goda förutsättningar för verksamheten att utföra sitt uppdrag med god kvalitet. Lyckligtvis är det inte brist på socionomer, utan utmaningen är att skapa förhållanden så att de väljer att arbeta inom socialtjänsten. Därför genomför regeringen historiskt stora satsningar i samråd med arbetsgivare och fackförbund.

För första gången någonsin har det gjorts en direkt riktad förstärkning av den sociala barn- och ungdomsvården, genom regeringens miljardsatsning över fyra år. Medlen ska gå till personalförstärkning, kompetenshöjning och kvalitet och Socialstyrelsen har i uppdrag att genomföra stimulanssatsningen.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett stöd vid yrkesintroduktion och genomför under 2017–2019 vidareutbildningar till socialsekreterare i den sociala barn- och ungdomsvården samt arbetsledare och chefer inom individ- och familjeomsorgen.

I regeringens forskningsproposition konstateras att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget inom socialtjänsten. Därför har regeringen inom ramen för forskningssatsningen bl.a. avsatt medel till forskarskolor som ska bidra till långsiktig kunskapsuppbyggnad inom socialtjänsten. Satsningen ska också främja den verksamhetsnära forskningen och inkludera implementeringsforskning. Detta skapar möjlighet att samtidigt stimulera socialtjänstens kunskapsutveckling och öka professionens och områdets attraktivitet.

Regeringen har även avsatt 10 extra välfärdsmiljarder till kommunerna årligen från 2017, pengar som absolut bör komma socialtjänsten till del.

Regeringen har stärkt den nationella samordnarens uppdrag i det avseende att hon regelbundet rapporterar sina iakttagelser till mig och lägger förslag om relevanta insatser för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården. Flera av förslagen har regeringen beslutat om för att utveckla och stärka verksamhetsområdet. Samordnaren har på nytt besökt flera kommuner och hennes intryck är att socialtjänsten nu har fått mer arbetsro och stabilare förhållanden.

Flera av de satsningar som regeringen gör inom omsorgen, t.ex. på bemanning och kvalitetsutveckling, kommer att leda till förbättrade arbetsförhållanden. Eftersom majoriteten av personalen inom socialtjänsten är kvinnor är satsningarna också viktiga ur jämställdhetssynpunkt.

Stockholm den 25 januari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.