Åtgärder mot rikspolischefen

Skriftlig fråga 2016/17:675 av Mikael Cederbratt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-18
Överlämnad
2017-01-19
Anmäld
2017-01-20
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svensk polis uppvisar allt sämre resultat. När det gäller att slutföra brottsutredningar pekar siffrorna entydigt nedåt. Antalet ärenden som redovisades för åklagare sjönk från 162 000 år 2015 till 145 000 förra året, en minskning med 10 procent. Blickar man längre tillbaka i tiden är försämringen desto större. Till exempel redovisades 210 000 ärenden år 2011.

Statsrådet har vid upprepade tillfällen uttalat sitt förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson. Statsrådet sa dock i början av förra hösten att om polisens uppklaringsresultat inte blivit bättre före årsskiftet skulle regeringen vara tvungen att vidta åtgärder.

Den positiva förändring regeringen hoppades på inföll aldrig. Därför måste regeringen nu stå fast vid sitt löfte och redovisa vilka åtgärder man ämnar vidta med anledning av att rikspolischefen inte förmått att vända den negativa trenden för svensk polis.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen vidta för åtgärder med anledning av att rikspolischefen inte lyckats vända den negativa trenden för svensk polis?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:675 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:675 av Mikael Cederbratt (M) Åtgärder mot rikspolischefen

Mikael Cederbratt har frågat mig vad jag och regeringen ämnar vidta för åtgärder med anledning av att rikspolischefen inte lyckas vända den negativa trenden för svensk polis.

Ombildningen av svensk polis är en av de mest omfattande organisationsförändringarna inom staten på många år. I Statskontorets första delrapport om ombildningen är den sammanfattande bedömningen att polisen hittills har genomfört flera viktiga delar av omorganisationen men att många utmaningar återstår. Samtidigt anser jag att de utredningsresultat som Polismyndigheten nyligen presenterade inte är tillräckligt bra.

Efter mina samtal med rikspolischefen anser jag att det brottsutredande arbetet måste leverera ett resultat som upprätthåller förtroendet för verksamheten. Jag anser även att det finns skäl att ytterligare betona vikten av att Polismyndigheten följer upp sin verksamhet.

Regeringen avser därför tillföra Polismyndigheten tillfälligt stöd i utredningsverksamheten genom att åklagare placeras ut i Polismyndigheten för att bistå polisiära utredare. Regeringen kommer även att ge Polismyndigheten i uppdrag att säkerställa en heltäckande uppföljning av hela sin verksamhet, från lokalpolisområdet till nationell nivå.

Att leda Sveriges största myndighet under rådande omständigheter är ett komplext uppdrag. Jag har fortsatt förtroende för rikspolischefens förmåga att hantera denna svåra uppgift.

Stockholm den 25 januari 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.