Godkännande av genmodifierade grödor

Skriftlig fråga 2016/17:686 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-19
Anmäld
2017-01-20
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

EU:s ministerråd ska inom kort fatta beslut om godkännande av genmodifierade grödor. Samtliga medlemsstater utom Tyskland, Frankrike och Sverige har intagit en ståndpunkt. Alla beslut som regeringen ska delta i vid ministerrådets sammanträden ska förankras i ansvarigt fackutskott samt EU-nämnden i riksdagen. Detta har ännu inte skett i skrivande stund (170119).

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

När kommer riksdagen att få möjlighet att ta ställning till frågan om genmodifierade grödor som ministerrådet ska besluta om den 27 januari?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:686 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/00436/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:686 av Åsa Coenraads (M) Godkännande av genmodifierade grödor

Åsa Coenraads har frågat mig när riksdagen kommer att få möjlighet att ta ställning till frågan om genmodifierade grödor (GMO) som ministerrådet ska besluta om den 27 januari. Enligt Åsa Coenraads ska EU:s ministerråd inom kort fatta beslut om godkännande av genmodifierade grödor.

Låt mig inledningsvis konstatera att frågan om omröstning av odling av GMO-grödor hanteras inom ramen för kommissionens genomförande-befogenheter i genomförandekommitté och blir således inte föremål för överläggningar i Europeiska unionens råd. Ärendena föranleder därför det inte regelmässig information eller överläggning med EU-nämnden eller något annat riksdagsutskott.

Regeringen överlade med riksdagens miljö- och jordbruksutskott i juni 2015 och förankrade då regeringens politik inom området. Då framgick bland annat följande.

Regeringen bedömer varje GMO för sig och från fall till fall beroende på vilka egenskaper som organismen har. GMO-produkter måste alltid vara lika säkra som sina konventionella motsvarigheter. Ökad användning av bekämpningsmedel på grund av odling av GMO ska så långt möjligt undvikas.

Om Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) och de svenska myndigheterna gör bedömningen att användning av dessa GMO:er som livsmedel eller foder är lika säkra som sina konventionella motsvarigheter röstar Sverige ja till godkännande av dessa produkter i genomförande-kommittén. För GMO:er där odlingen medför miljö- och hälsorisker, kopplade till exempelvis risker med användning av bekämpningsmedlet glufosinatammonium eller användning av extra höga halter av bekämpningsmedel, röstar Sverige nej om ansökan gäller odling.

Vid möte i genomförandekommitten den 27 januari kom bland annat två odlingsärenden gällande majssorter som är resistenta mot skadegörare och toleranta mot det giftiga ogräsmedlet glyfosinatammonium upp till diskussion och omröstning.

Regeringen röstade nej till de båda odlingsärendena med hänvisning bland annat till att odlingen innebär en risk för ökad användning av glufosinatammonium. Glufosinatammonium är ett farligt ämne och har klassificerats som reproduktionstoxiskt i kategori 1B. Det innebär att det inte uppfyller kraven för ett godkännande enligt förordning (EU) 1107/2009 om utsläppande av växtskyddmedel på marknaden. Det bidrar därmed inte till att uppfylla målet om giftfri miljö inom EU. Därmed är regeringens bedömning att odling av GM-växter resistenta mot glufosinatammonium inte bör godkännas inom EU. Detta i enlighet med den politik som förankrades med riksdagen 2015.

Stockholm den 31 januari 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.