Indragna läkarlegitimationer

Skriftlig fråga 2016/17:692 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-20
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Nordisk samverkan har en lång historia. En ömsesidig respekt för enskilda olikheter, men samtidigt krafttag för att tillsammans lösa gemensamma utmaningar. De nordiska länderna har ett samarbete som innebär att ländernas respektive läkarlegitimationer ger rätt att arbeta som läkare i övriga nordiska länder. Samtidigt är det viktigt att länderna varnar varandra om en läkare får sin legitimation indragen. Denna upplysning sker dock inte per automatik och innebär således inte att en läkare som fått sin legitimation indragen exempelvis i Norge eller Danmark också får sin rätt att arbeta i Sverige indragen. Patientsäkerheten bör sättas främst och Sverige bör driva frågan om ett automatiserat system även för att återkalla läkarlegitimationer.

I Nordiska rådet har man haft uppe denna fråga till behandling och bland annat övervägt ett förslag om att upprätta ett separat nordiskt register över hälso- och sjukvårdspersonal som felbehandlat patienter. Hittills har Nordiska rådet vid ett kompromissförslag valt att avvakta en utvärdering av EU:s alarmsystem International Market Information System (IMI).

Efter denna utvärdering i år ska man återigen överväga att införa ett nordiskt register. Med tanke på hur lång tid en sådan process kommer att ta är det viktigt att den svenska regeringen bedriver ett förberedande arbete.

Det allra senaste fallet med 62 läkare som fått sin legitimation indragen i Danmark men där detta inte rapporterades vidare till övriga nordiska länder visar på att frågan är ytterst angelägen.

Utöver detta är det rimligt att Sverige tar initiativ till en ändring avseende att i det system som de nordiska länderna har där man automatiskt godkänner varandras läkarlegitimationer också inför ett liknande system för att återkalla en indragen läkarlegitimation. Detta handlar ytterst om förtroendet för vården och patientsäkerheten.

Regeringen är ytterst ansvarigt för patientsäkerheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilket arbete pågår för att förbereda ett nordiskt register och är statsrådet beredd att lägga fram förslag om ett automatiskt återkallande av en läkarlegitimation?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:692 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/00404/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:692 av Cecilia Widegren (M) Indragna läkarlegitimationer

Cecilia Widegren har frågat mig vilket arbete som pågår för att förbereda ett nordiskt register över hälso- och sjukvårdspersonal som felbehandlat patienter och om jag är beredd att lägga fram förslag om ett automatiskt återkallande av en läkarlegitimation.

Regeringen beslutade den 5 november 2015 om propositionen Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet (prop. 2015/16:44) Lagändringarna har beslutats av riksdagen.

Enligt direktivet gäller automatiskt erkännanden av yrkeskvalifikationer för läkare inom hela EU och EES inte bara i Norden. Vidare innehåller direktivet bestämmelser om ett utvecklat samarbete när det gäller just delning av information om bl.a. läkare vars legitimation har blivit indragen. Informationsutbytet mellan medlemsstaterna sker med hjälp av Internal Market Information System (IMI-systemet).

När det gäller informationsdelningen finns inom Norden en arbetsgrupp – Nordiska gruppen för hälsopersonal – som noga följer frågan om vilka uppgifter som bör och får delas. Arbetsgruppen består bl.a. av representanter för de nordiska ländernas tillsynsmyndigheter. För Sveriges räkning deltar Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Inom det nordiska samarbetet är detta arbete samt en utvärdering av IMI-systemet prioriterat. Det nordiska ministerrådet har inte behandlat något konkret förslag om ett register över yrkesutövare.

Det är förstås mycket angeläget att legitimationen för läkare som är oskickliga eller av annan anledning inte bör utöva yrket kan prövas. I Sverige är det Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som efter anmälan från IVO fattar beslut i behörighetsärenden, dvs. beslut som gäller prövotid, återkallelse av legitimation, återkallelse av annan behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården eller begränsning av förskrivningsrätten. Informationen från IMI-systemet kan utgöra ett underlag för ett sådant beslut.

Avslutningsvis vill jag dock betona att det kan finnas svårigheter med att automatiskt dra in en läkares legitimation till följd av beslut som skett i annat land eftersom kriterier för återkallelse av legitimation kan se olika ut. I propositionen om Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet anger regeringen att återkallelse av legitimation enbart ska kunna ske på de grunder som anges i patientsäkerhetslagen. Att en yrkesutövare förlorar sin utländska auktorisation, t.ex. på grund av hög ålder, bör inte leda till återkallelse även av den svenska legitimationen. Däremot kan förseelser som en yrkesutövare begått utomlands påverka bedömningen vid en prövning av om den svenska legitimationen ska återkallas.

Stockholm den 2 februari 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.