Förlossningsvården - Sollefteå

Skriftlig fråga 2016/17:695 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-20
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen genomfört viktiga och välkomna satsningar på den i många avseenden eftersatta hälso- och sjukvården till kvinnor. I detta ryms en efterlängtad satsning på förlossningsvården men även andra insatser för att förbättra kvinnors hälsa i syfte att uppnå en mer jämställd hälso- och sjukvård. Därför är det med oro Vänsterpartiet mottar nyheten om att BB Sollefteå stänger. Det är ett tungt besked som innebär att födande kvinnor hänvisas till Sundsvall eller Örnsköldsvik. Detta innebär kraftigt förlängda restider. Mellan Sollefteå och Örnsköldsvik är det ungefär 100 kilometer och mellan Sollefteå och Sundsvall drygt 110 kilometer, vilket för båda sträckorna innebär restider på minst 1 timme och 20 minuter men mer troligt på en och en halv timme eller mer.

Sollefteå BB är en väl fungerande förlossnings- och BB-enhet som visar goda resultat. Exempelvis är andelen kejsarsnitt vid Sollefteå sjukhus 7,3 procent jämfört med Sundsvall som har 13,4 procent och Örnsköldsvik som har 10,6 procent. Statistiken över bristningar vid förlossning grad III och IV talar också till Sollefteås fördel med 0,9 procent jämfört med 3,4 respektive 3,2 för Sundsvall och Örnsköldsvik. Nu ska alltså verksamheten läggas ned, bland annat på grund av besparingar, och det är som vanligt kvinnor som får betala priset.

Nu monteras verksamheten ned och enhet efter enhet försvinner. Det får konsekvenser för de kvinnor som hänvisas till andra sjukhus men det får också samhälleliga konsekvenser: det blir mindre attraktivt att bosätta sig/stanna kvar i glesbygd och det blir­­ – ännu – svårare att rekrytera sjukvårdspersonal med rätt kompetens. Vid Sollefteå sjukhus uppger man att nedmonteringen redan har lett till problem med att rekrytera AT-läkare och man förutspår att utvecklingen kommer att få implikationer också för rekryteringen av ST-läkare, man har dessutom redan förlorat specialistläkare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra att kvinnor i hela landet får rätt till god och patientsäker vård vid förlossningar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:695 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/00405/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:695 Förlossningsvården – Sollefteå av Karin Rågsjö (V)

Karin Rågsjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra att kvinnor i hela landet får rätt till god och patientsäker vård vid förlossningar.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling.

Som sjukvårdsminister vill jag verka för att alla kvinnor ska få tillgång till en trygg och säker förlossningsvård. För att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa satsar regeringen efter budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet 400 miljoner kronor 2017. Totalt under perioden 2015 – 2019 avser regeringen att avsätta nästan 2 miljarder kronor till satsningen. Regeringen aviserade vidare i budgetpropositionen för 2016 en riktad primärvårdssatsning om 130 miljoner kronor per år 2016–2019 med fokus på kvinnors hälsa. Inom ramen för satsningarna har regeringen och SKL genom överenskommelser beslutat att genomföra flera insatser inom förlossningsvården och för kvinnors hälsa. Regeringen har dessutom genomfört en historiskt stor utökning av de generella statsbidragen, vilken bidrar till att förbättra förutsättningarna också för förlossningsvården.

För att möta behoven av kompetensförsörjningen inom förlossningsvården som finns i vården har regeringen, utöver den särskilda satsningen på förlossningsvården, avsatt medel för 250 nybörjarplatser på barnmorskeutbildningen samt infört en särskild professionsmiljard som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning.

Jag vill dock betona att ansvaret för en fungerande organisation för förlossningsvården ligger hos landstingen, även om regeringen under perioden gör omfattande satsningar för att bidra till att stärka området. Hur enskilda landsting väljer att placera förlossningskliniker är inte en fråga som jag eller regeringen kan överpröva, som i den här frågan rör förlossningsvården i Sollefteå.

Fler insatser som regeringen gör inom satsningen syftar till att öka kunskaperna inom förlossningsvården och eftervården, i avsikt att höja patientsäkerheten för kvinnor som föder barn.

Några exempel är att regeringen har gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Socialstyrelsen i uppdrag att göra analyser och kunskapsöversyner på ett flertal områden som rör förlossningsvården och annan vård till kvinnor i syfte att få in underlag för fortsatta insatser.

Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har även fått i uppdrag att analysera och följa upp satsningen som helhet. Myndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars 2020.

Jag anser att regeringen genom dessa insatser vidtagit viktiga åtgärder för att möta de utmaningar som finns inom förlossningsvården idag och jag kommer att följa satsningen och utvecklingen av området noga under kommande år.

Stockholm den 1 februari 2017

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.