Utlämningsavtalet med USA

Skriftlig fråga 2016/17:743 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-26
Överlämnad
2017-01-29
Anmäld
2017-01-31
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08
Besvarad
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den nytillträdde amerikanska presidenten Donald Trump har sagt att han kan tänka sig att tillåta skendränkning vid förhör av misstänkta brottslingar. Flera människorättsorganisationer och juridiska experter har slagit fast att skendränkning är tortyr, vilket gör Trumps uttalande anmärkningsvärt. Sverige har i dag ett utlämningsavtal med USA, vilket innebär att personer som befinner sig i Sverige och som är misstänkta för brott ska utlämnas om USA så önskar.

Om Trumps uttalande blir verklighet innebär det att skendränkningar återupptas som förhörsmetod. Det innebär i sin tur att de personer som Sverige utlämnar till USA riskerar att utsättas för tortyr.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att försäkra sig om att brottsmisstänkta personer som utlämnas till USA inte blir utsatta för tortyr?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:743 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00995

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:743 av Erik Ottoson (M) Utlämningsavtalet med USA

Erik Ottoson har frågat utrikesministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att försäkra sig om att brottsmisstänkta personer som utlämnas till USA inte blir utsatta för tortyr.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige och USA har träffat ett bilateralt avtal om utlämning för brott (SÖ 1963:17, 1984:34). Även EU och USA har ingått ett avtal om utlämning som Sverige är bundet av. Inget av dessa avtal innebär dock en ovillkorad skyldighet för Sverige att utlämna en person till USA.

Enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott är det regeringen som fattar beslut om huruvida utlämning ska ske. Innan regeringen fattar ett sådant beslut ska som regel såväl riksåklagaren som Högsta domstolen yttra sig. Om Högsta domstolen i sitt yttrande konstaterar att det finns hinder för utlämning, får inte utlämning ske. Konstaterar Högsta domstolen inte det, kan regeringen ändå vägra utlämning.

En person får inte utlämnas om det är sannolikt att personen löper allvarlig risk att utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning i den andra staten, i enlighet med artikel 3 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, som är svensk lag.

Stockholm den 8 februari 2017

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.