Svensk film

Skriftlig fråga 2016/17:744 av Cecilia Magnusson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-27
Överlämnad
2017-01-29
Anmäld
2017-01-31
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Biobesöken för svenska filmer har fortsatt att gå kräftgång; allt färre ser svenskproducerade filmer på bio. När Svenska Filminstitutet presenterade siffrorna för år 2016 konstaterades att biobesökarna väljer bort de svenska filmerna. Det blev en nedgång med 10 procent för de svenska filmernas andel av biobesöken. Svenska Filminstitutet framhåller att svensk film gör stora framgångar på utländska filmfestivaler. Det är bra, men svensk film borde först och främst komma svensk publik till del. Som SVT:s Kulturnyheterna rapporterade om leder sällan Guldbaggen för bästa film till ett uppsving i biobesöken, till skillnad från exempelvis när en bok vinner Augustpriset.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern:

 

Hur avser kultur- och demokratiministern att agera för att främja ökat antal biobesök till svensk film?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:744 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2017/00175/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:744 av Cecilia Magnusson (M) Svensk film

Cecilia Magnusson har frågat mig hur jag avser att agera för att främja ökat antal biobesök till svensk film.

Att allt fler ser värdefull film som sprids och visas i olika visningsfönster i hela landet är ett av målen för den nya filmpolitiken. Därför är den fråga som Cecilia Magnusson ställer högst relevant och aktuell.

Det är filmpolitikens roll att skapa förutsättningar för att det skapas film med en sådan bredd och mångfald av berättelser att den upplevs som angelägen av publiken. När man frågar biografägarna vad som är viktigaste för dem i deras verksamhet är svaret: bra filmer.

Regeringen kan, genom Filminstitutets stödgivning, skapa förutsättningar för en framgångsrik svensk filmproduktion. Filmpolitiken ska också underlätta för svenska filmer att nå sin publik, t.ex. genom lanseringsstöd till att få ut filmerna, stöd till syntolkning för att nå grupper med särskilda behov och stöd till digitalisering av filmarvet så att äldre svenska filmer kan få en ny publik.

Men det är inte regeringen eller Filminstitutet utan distributörer och biografägare som bestämmer vad som visas på bio och om de t.ex. vill ta upp en prisvinnande film igen på repertoaren

I genomsnitt ser vi endast knappt två filmer (av totalt ca 90 filmer) per år på bio. Svensk film kommer publiken till del på många olika sätt, även via vod-tjänster, tv samt visningar i skolan eller på andra s.k. slutna visningar. Många av dessa sker långt efter den ordinarie biografvisningen. Tv-bolagen hänvisar ofta till att svensk film går bra på tv och lockar en publik som långt överstiger biopubliken.

Svensk film behöver en högre marknadsandel på bio men den behöver också fortsätta spridas i andra kanaler för att nå så stor publik som möjligt. Hur detta ska åstadkommas kommer att vara en viktig fråga för Filminstitutets nya råd för Spridning och visning.

Stockholm den 8 februari 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.