Stärkt patientlag

Skriftlig fråga 2016/17:771 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-02-01
Anmäld
2017-02-02
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. En helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – En god vård?, har nu lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende väntetider i vården.

Av Socialstyrelsens rapport framgår därtill att Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har följt upp och analyserat vårdgarantin. I sin analys konstaterar myndigheten bland annat att landsting/regioner brister i sin information till patienterna gällande möjligheten att byta vårdgivare om den planerade vården inte kan ges inom utsatt tid. Detta stärker Moderaternas uppfattning att patientlagen behöver skärpas ytterligare. Bostadsort och administrativa landstingsgränser ska inte hindra att alla patienter får rätt till vård av hög kvalitet i rätt tid.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regeringen och ansvarigt statsråd. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande väntetider och kompetensförsörjning i vården fortfarande tom. Detta duger inte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur tänker statsrådet komma till rätta med att landsting/regioner inte informerar patienterna om deras rättigheter att byta vårdgivare när vård inte ges i tid, och när avser statsrådet att lämna konkreta förslag till skärpningar av patienternas rättigheter i patientlagen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:771 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S200620/FS017/

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:771 av Cecilia Widegren (M) Stärkt patientlag

Cecilia Widegren har frågat mig hur jag tänker komma till rätta med att landsting/regioner inte informerar patienterna om deras rättigheter att byta vårdgivare när vård inte ges i tid, och när jag avser lämna konkreta förslag till skärpningar av patienternas rättigheter i patientlagen.

Lagstiftningen på hälso- och sjukvårdens område, däribland patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen, reglerar tydliga skyldigheter för huvudmännen som de förutsätts följa. Jag menar därför att frågor som dessa måste lösas genom dialog. Jag träffar regelbundet företrädare för varje landsting och diskuterar olika aktuella frågeställningar och kan i detta forum även lyfta frågor om följsamhet till lagstiftning.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har regeringens uppdrag att följa patientlagens införande ur ett patient- och medborgarperspektiv. Den tredje och sista delen av uppföljningen som nu genomförs, syftar till att fördjupa kunskapen kring vilka effekter patientlagen har haft. Myndighetens slutrapport ska redovisas till regeringen senast den 15 mars 2017 och förväntas ge en sammantagen bild av patientlagens införande och effekter. Jag ser fram emot att ta del av resultaten och får därefter ta ställning till om och i så fall vilka åtgärder som kan behöva vidtas.

Stockholm den 8 februari 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.