Till innehåll på sidan

Kvalitetspengar till lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2016/17:776 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-02-01
Anmäld
2017-02-02
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Över tid har den lärarledda undervisningstiden på lärarutbildningen minskat. För 40 år sedan hade lärarstudenterna i snitt 24 timmar lärarledd tid i veckan, vilket har sjunkit till mindre än 8 timmar per vecka i dag. Vi moderater ser positivt på att regeringen satsar ordentligt på att stärka kvaliteten inom humaniora och samhällsvetenskap på lärosäten där lärarutbildningar finns. Regeringen hävdar att man vill stärka kvaliteten inom de specifika ämnen som nämnts ovan, men vad man inte säger är hur dessa pengar kommer att distribueras. Hur stor del av de 900 miljonerna tillfaller lärarutbildningen?

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Kan statsrådet redogöra för hur stor del av regeringens 900 miljoner som är avsedda för just lärarutbildningarna? Och hur många fler timmar lärarledd undervisning kommer detta tillskott enligt statsrådets bedömning att ge? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:776 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/00402/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:776 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Kvalitetspengar till lärarutbildningen

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig hur stor del av regeringens 900 miljoner som är avsedda för just lärarutbildningarna och hur många fler timmar lärarledd undervisning detta tillskott enligt min bedömning kommer att ge.

Regeringen arbetar sedan dag ett med att vända utvecklingen i svensk skola och en nyckel är att barn och elever får möta behöriga och kompetenta lärare. Lärarutbildningar med hög kvalitet är därför en högt prioriterad fråga för regeringen.

För att stärka kvaliteten i lärarutbildningarna och utbildningar inom samhällsvetenskap, humaniora, teologi och juridik genomför regeringen en kvalitetsförstärkning under mandatperioden. Den innebär att sammantaget ca 900 miljoner kronor kommer att tilldelas universitet och högskolor i form av höjda ersättningsbelopp för utbildningar inom dessa områden. För lärarutbildningarna kommer ersättningsbeloppen att öka med sammanlagt 350 miljoner kronor och för utbildningar inom utbildning humaniora, samhällsvetenskap, teologi och juridik med 525 miljoner kronor. Även de sistnämnda medlen är en viktig kvalitetsförstärkning för lärarstudenterna eftersom många av dem läser ämneskurser inom dessa utbildningsområden. Hela kvalitetsförstärkningen innebär därmed ett viktigt tillskott för att stärka lärarutbildningarnas kvalitet.

I universitets och högskolors regleringsbrev för 2016 framgår att de ökade ersättningsbeloppen för humaniora, samhällsvetenskap, teologi och juridik i första hand ska användas för att öka andelen lärarledd tid. Lärosätena ska nu återkomma till regeringen i sina årsredovisningar för 2016 med analyser av hur de höjda ersättningsbeloppen bidragit till högre kvalitet inom berörda utbildningar.

Regeringen genomför även andra insatser för att stärka kvaliteten på lärarutbildningarna, bland annat genom att inrätta forskarskolor för att öka forskningsanknytningen. Ett nytt kvalitetsäkringssystem införs också för att utvärdera och främja kvaliteten av högre utbildning. Inom ramen för det nya systemet har Universitetskanslersämbetet nyligen påbörjat en utvärdering av lärarutbildningarnas kvalitet. Dessa utvärderingar kommer att utgöra viktiga underlag för det fortsatta arbetet med att stärka lärarutbildningarnas kvalitet.

Stockholm den 8 februari 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.