Svenska veteraner

Skriftlig fråga 2016/17:780 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-01
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

SR Ekot rapporterade den 22 januari om svenska utlandssoldater och om svårigheterna att återanpassa sig i samhället. Nyligen inleddes ett forskningsprojekt finansierat av Försvarsmakten om hur det fungerar för svenska utlandssoldater att komma tillbaka till vardagen i Sverige. Forskningen kommer att pågå i tre år.

Många svenska utlandssoldater kan i dag känna frustration och att det finns en oförståelse i deras omgivning för vad de varit med om. Därtill finns det utlandssoldater som drabbas av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka initiativ och åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stötta de svenska veteranerna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:780 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00150/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:780 av Lars-Arne Staxäng (M) Svenska veteraner

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka initiativ och åtgärder jag avser vidta för att stötta de svenska veteraner som har svårigheter att återanpassa sig i samhället efter internationella insatser.

Veteranpolitiken syftar till att ge personal som tjänstgör i internationella insatser, och deras anhöriga, ett stöd som står i proportion till de risker och påfrestningar de utsätts för. Ansvaret för att omsätta regeringens anvisningar till Försvarsmakten åvilar myndigheten.

Med utgångspunkt i regeringens uppdrag till Försvarsmakten den 10 juni 2010 (nr. 20), i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser och förordningen (2010:651) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser samt utgående från anvisningar i de senaste årens regleringsbrev har Försvarsmakten genomfört ett omfattande utvecklingsarbete.

Bland de mer omfattande åtgärder som vidtagits finns etablerandet av det femåriga uppföljningssystemet, där varje veteran följs upp efter insats. Uppföljningen syftar till att identifiera de veteraner som är i behov av stöd och att, vid behov, bistå dessa i kontakterna med olika aktörer som har att lämna detta stöd.

För att hantera det faktum att veteranerna är spridda över hela landet, finns numera både så kallade veteransamordnare och specialister på rehabiliteringsåtgärder knutna till varje förband i Försvarsmakten. Den enskilde veteranen kan därför vända sig till sitt hemförband eller, om det av geografiska eller andra skäl förenklar kontakterna, till det förband som är närmast för att få råd och vägledning inför kontakter med olika aktörer.

I sammanhanget är det viktigt att understryka den ordinarie hälso- och sjukvårdens ansvar att erbjuda en adekvat vård.

Utvecklingsarbetet fortsätter varvid nästa större åtgärd blir inrättandet av ett särskilt veterancentrum. I regleringsbrevet till Försvarsmakten för 2017 är, avseende veteranområdet, huvuduppgiften att inrätta nämnda centrum. I samma regleringsbrev är en annan av uppgifterna inom veteranområdet att, med utgångspunkt i det lagstadgade uppföljningsansvaret för veteraner, redovisa hur system och metoder för myndighetens stöd till de veteraner som under uppföljningen befinns ha behov av sådant, är utformade. Här avses bl.a. hur myndigheten går till väga för att vägleda eller på annat sätt stödja veteranen inför dennes kontakter med andra samhällsinstanser.

Enligt regleringsbrevet ska Försvarsmakten även redovisa erfarenheter och slutsatser av verksamheten samt hur myndigheten arbetar med att fortsatt utveckla veteran- och anhörigverksamheten.

Regeringen följer och utvärderar arbetet avseende stödet till våra svenska veteraner kontinuerligt.

Stockholm den 8 februari 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.