Till innehåll på sidan

Barns rätt att slippa bo med en påtvingad partner

Skriftlig fråga 2016/17:788 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-01
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08
Besvarad
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Åsa Regnér svarade den 1 februari på en skriftlig fråga (2016/17:701) av undertecknad om vad regeringen gör för att förhindra barnäktenskap. I den ursprungliga frågan tydliggjordes problematiken kring att barn som ingått äktenskap i utlandet tvingas bo med sin partner även efter sin ankomst till Sverige, trots att barnäktenskap är förbjudet här. Om regeringen avser att vidta åtgärder mot detta eller inte framgick inte av statsrådets svar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att barn som ingått äktenskap i utlandet inte ska behöva bo med sin partner i Sverige, och vad avser statsrådet i sådana fall att vidta för åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:788 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00682/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:788 av Markus Wiechel (SD) Barns rätt att slippa bo med en påtvingad partner

Markus Wiechel (SD) har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att barn som ingått äktenskap i utlandet inte ska behöva bo med sin ”partner” i Sverige, och vad jag i sådana fall avser att vidta för åtgärder.

Det är inte tillåtet att ingå barn- eller tvångsäktenskap i Sverige. Jag och regeringen framhåller med kraft att ett barn som kommer till Sverige och där det finns indikationer om att barnet är gift, har enligt barn-konventionen, samma rättigheter som andra barn.

Barnäktenskap inskränker det enskilda barnets möjligheter att tillgodogöra sig sina mänskliga rättigheter. Exempelvis gäller detta rätten till lek och fritid, liv och utveckling, rätten till utbildning och skydd mot våld, exploatering, övergrepp och människohandel. Min och regeringens utgångspunkt är att barn inte ska leva i äktenskap och att alla barn har samma rätt till stöd och skydd.

För barn som kommer till Sverige utan sina vårdnadshavare ansvarar kommunerna för det praktiska mottagandet. När barnet aktualiseras i en kommun ska socialnämnden inleda en utredning, i enlighet med socialtjänstlagen. Kommunen ansvarar för att tillgodose barnets omedelbara behov bl.a. boende och för att utreda behov av stöd och skydd. Socialnämnden ska göra en individuell bedömning av hur boendet ska ordnas utifrån omständigheter i det enskilda fallet och utifrån en bedömning av vad som är bäst för barnet. Barnet har rätt till anpassad och relevant information om sina rättigheter och möjligheter till skydd i Sverige. Utgångspunkten är att ensamkommande barn, där barnet enligt uppgift är gift, ska garanteras sina rättigheter och handläggas utifrån samma principer som andra ensamkommande barn.

Det förekommer även att barn kommer till Sverige med vårdnadshavare och där barnet enligt uppgift är gift. Dessa barn kan komma till socialtjänstens kännedom efter att exempelvis Migrationsverket eller polisen gör en orosanmälan enligt socialtjänstlagen. Anställda inom myndigheter vars verksamhet berör barn och unga är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Socialtjänsten ansvarar då för att göra en omedelbar riskbedömning. Riskbedömning, handläggning och placering av barn ska alltid göras utifrån barnets bästa och utifrån barnets behov av skydd och stöd, oavsett om barnet uppges vara gift eller inte.

Regeringen har fattat beslut om en rad kraftfulla åtgärder i syfte att stärka stödet och skyddet av barn som kommer till Sverige och där barnet uppges vara eller då andra indikationer visar på att barnet är gift. Exempelvis har civil- och straffrättsliga lagändringar genomförts för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap där en särskild utredare kommer att utses för att utvärdera dessa. Mot bakgrund av dessa och andra åtgärder samt den rådande situationen, avser jag följa situationen och arbetet ute i kommunerna noga.

Med kunskap om de risker barnäktenskap medför finns behov av särskilda samhälleliga stöd- och skyddsåtgärder avseende dessa barn. Mot bakgrund av detta bereds för närvarande förslag på åtgärder i syfte att ytterligare stärka stöd och skydd av barn som enligt uppgift är gifta.

Stockholm den 8 februari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.