Besparingar på Polisregion Syd

Skriftlig fråga 2016/17:848 av Tobias Billström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-14
Överlämnad
2017-02-14
Anmäld
2017-02-15
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22
Besvarad
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid den träff med kommunstyrelsen i Malmö och stadens riksdagsledamöter som arrangerades i Malmö den 13 februari 2017 och där inrikesministern deltog bekräftade ledningen för Polisregion Syd på en direkt fråga att det prognosticerade underskottet nu beräknas till 67 miljoner kronor för innevarande år. Ledningen instämde också i att huvuddelen av detta underskott sannolikt kommer att leda till besparingar på personalen i polisregionen. Detta sker alltså samtidigt som såväl polisområde Malmö som övriga delar av polisregionen brottas med betydande problem vad gäller polispersonal och kampen mot det eskalerande dödliga våldet och gängkriminaliteten.

Min fråga till statsrådet Andes Ygeman blir därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det ekonomiska underskottet i Polisregion Syd inte leder till neddragningar på polisverksamheten i ett läge där denna är hårt ansträngd?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:848 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



Ju2017/01473

/POL

Ju2017/

01474

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågorna 2016/17:848 Besparingar på Polisregion Syd och 2016/17:849 Ekonomisk kompensation för gräns- och id-kontroller av Tobias Billström (M)

Tobias Billström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att det ekonomiska underskottet i Polisregion Syd inte leder till neddragningar på polisverksamheten i ett läge där denna är hårt ansträngd. Vidare har Tobias Billström frågat om jag avser att säkerställa att Polisområde Syd kompenseras ekonomiskt via statsbudgeten för det arbete som i dag utförs i samband med gräns- och id-kontroller.

Med anledning av Polismyndighetens ökade arbetsbelastning tilldelades myndigheten 283 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten 2016. För att ytterligare ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser har regeringen föreslagit och aviserat tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. I budgetpropositionen för 2017 aviserade regeringen också att man följer Polismyndighetens resursbehov och vid behov skulle återkomma till frågan.

Det är emellertid Polismyndigheten som avgör hur myndighetens resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har. Det är ett uppdrag som ofta innebär svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden. För att kunna prioritera det lokala polisarbetet har rikspolischefen nyligen aviserat ett anställningsstopp vid de nationella avdelningarna.

Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur myndigheten arbetar för att säkerställa att respektive region har de förutsättningar som krävs för att de ska klara av sina uppgifter.


Stockholm den 22 februari 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.