Regeringens feministiska utrikespolitik

Skriftlig fråga 2016/17:892 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-21
Anmäld
2017-02-22
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

När delar av regeringen nyligen besökte Iran bar de kvinnliga deltagarna slöja vid möten med representanter för den iranska staten. Iransk lag kräver att kvinnor bär slöja i offentliga sammanhang.

Jag anser dock att det är märkligt att representanter för Sveriges feministiska regering samt dess kvinnliga statsråd i förhandlingar mellan jämbördiga parter bär ett plagg som av många anses representera förtryck och kvinnlig underkastelse. Detta särskilt med tanke på den hårda kritik mot den iranska statens diskriminering av kvinnor som regeringen framfört på hemmaplan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern att bärande av ett klädesplagg som för många är en stark symbol för kvinnoförtryck är förenligt med regeringens feministiska utrikespolitik?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:892 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:892 Regeringens feministiska utrikespolitik och 2016/17:893 Jämställdhetsintegrering i handelspolitiken av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg har frågat utrikesministern om hon anser att bärande av ett klädesplagg som för många är en stark symbol för kvinnoförtryck är förenligt med regeringens feministiska utrikespolitik. Frågan har överlämnats till mig. Boriana Åberg har frågat mig om vilka överväganden som låg till grund för beslutet att bära slöja i Iran, och om det är mitt ställningstagande att detta agerande har bidragit till en jämställdhetsintegrering i handelspolitiken och en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringens feministiska utrikespolitik syftar till att öka kvinnors och flickors möjlighet att till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Sådan förändring kräver dialog, även med företrädare för länder som står långt ifrån oss i synen på jämställdhet mellan könen.

Enligt iransk lag måste kvinnor täcka håret i offentliga sammanhang i Iran. Att resa till Iran och bryta mot denna lag skulle i princip omöjliggöra arbetet under besöket. Att undvika att besöka Iran skulle förhindra den dialog som krävs för att åstadkomma förändring.

Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska ingå i all politik som påverkar människors villkor, så att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv. Detta gäller naturligtvis även handelspolitiken.

Jag undertecknade under mitt besök i Iran ett samarbetsavtal bl.a. om att förbättra kvinnors arbetskraftsdeltagande och entreprenörskap och

motverka våld mot kvinnor. Avtalet kommer att följas upp av Svenska institutet. Regeringen kommer även fortsättningsvis att prioritera konkreta resultat av detta slag.

Stockholm den 1 mars 2017

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.