Polisnärvaro i hela landet

Skriftlig fråga 2016/17:912 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-22
Överlämnad
2017-02-22
Anmäld
2017-02-23
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna fick de fem skånska kommunerna Skurup, Tomelilla, Sjöbo, Ystad och Simrishamn besked från Polismyndigheten att Polismyndigheten, på grund av den rådande situationen i Malmö och polisregionen med stora brister på utredningssidan, inte längre kommer att kunna hålla sitt löfte om två områdespoliser i varje kommun. Befintliga poliser i lokalpolisområde Ystad kommer att kommenderas till andra uppgifter i länet, troligtvis i Malmö.

Minskad polisiär närvaro är fel väg att gå i en tid då otryggheten, i enlighet med bland annat Nationella trygghetsundersökningen, breder ut sig. Synliga poliser på gator och torg är en grundförutsättning för att tryggheten ska komma tillbaka. Ett effektivt arbete och det förebyggande arbetet med ungdomar är också mycket viktigt.

I samma besked meddelas att dessa uppgifter, med hänsyn till minskad personalstyrka, heller inte fullt ut kommer att kunna utföras av lokalpolisområdet längre. Skolbesök kan inte längre prioriteras, och redan uppstartade elevprojekt, till exempel Ta ditt ansvar i årskurs 4 i ovannämnda kommuner, kan inte längre fullföljas och så vidare.

Den stora arbetsbörda som Polisregion Syd just nu handskas med, tillsammans med ansvaret för att hantera gränskontrollerna, medför att polisorganisationen inom hela regionen påverkas negativt. Invånarna i regionen blir ytterst lidande av att resurser måste omlokaliseras, det förebyggande arbetet går i stå och otryggheten breder ut sig.

Regeringen måste agera och ge polisledning och Polismyndigheten de resurser som de så akut behöver i den rådande situationen.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir med anledning av ovanstående:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta i syfte att säkerställa att alla kommuner, såsom de ovanstående, ges fortsatta förutsättningar att ha en närvarande polis som kan stävja och förebygga brott samt bekämpa otryggheten sina respektive kommuner? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:912 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:912 av Anders Hansson (M) Polisnärvaro i hela landet

Anders Hansson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag ämnar att vidta i syfte att säkerställa att alla kommuner ges fortsatta förutsättningar att ha en närvarande polis som kan stävja och förebygga brott samt bekämpa otryggheten i sina respektive kommuner.

Enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen har utsattheten för brott minskat och förtroendet för rättsväsendet ökat. Det är en god utveckling att ta fasta på. Samtidigt ser vi att otryggheten ökar hos vissa grupper. Det är inte acceptabelt. Alla medborgare har samma rätt till trygghet.

Polismyndighetens ökade arbetsbelastning ledde till att myndigheten tilldelades 283 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten 2016. För att ge Polismyndigheten ytterligare möjlighet att öka sina personella resurser har riksdagen i enlighet med regeringens förslag beviljat ett tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. I budgetpropositionen för 2017 aviserade regeringen också att man följer Polismyndighetens resursbehov och vid behov skulle återkomma till frågan.

Det är dock Polismyndigheten som avgör hur myndighetens resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har. Det är ett uppdrag som ofta innebär svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden. För att kunna prioritera det lokala polisarbetet har rikspolischefen nyligen aviserat ett anställningsstopp vid de nationella avdelningarna.

Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur myndigheten arbetar för att säkerställa att respektive region har de förutsättningar som krävs för att de ska klara av sina uppgifter.


Stockholm den 6 mars 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.