Till innehåll på sidan

Förtydliganden i migrationsfrågor i EU-förhandlingar

Skriftlig fråga 2016/17:913 av Mikael Cederbratt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-21
Överlämnad
2017-02-23
Anmäld
2017-02-24
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inför överläggningar på EU-nivå ska regeringen söka stöd hos riksdagen för de ståndpunkter man ämnar driva. Av regeringen förväntas därmed tydlighet beträffande vilken linje man vill att Sverige ska driva vid EU-förhandlingar. Regeringen har emellertid inte levt upp till de här kraven när det gäller aktuella överläggningar på migrationsområdet i socialförsäkringsutskottet. Regeringens ståndpunkter rörande EU-kommissionens förslag är i allmänhet väldigt vagt formulerade och lämnar inga tydliga besked härvidlag.

Detta är synnerligen allvarligt, inte minst med tanke på att frågorna gäller EU:s framtida asylpolitik. Att riksdagen till följd av regeringens agerande inte erbjuds möjlighet till reellt inflytande underminerar oppositionens möjligheter att bedriva oppositionsarbete i EU-frågor på migrationsområdet.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

Är ministern beredd att vidta åtgärder och aktivt arbeta för att regeringens ståndpunkter i de överläggningar som sker i socialförsäkringsutskottet i EU-frågor på migrationsområdet ska bli tydligare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:913 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01817/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:913 av Mikael Cederbratt (M) Förtydliganden i migrationsfrågor i EU-förhandlingar

Mikael Cederbratt har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder och aktivt arbeta för att regeringens ståndpunkter i de överläggningar som sker i socialförsäkringsutskottet i EU-frågor på migrationsområdet ska bli tydligare.

För att på bästa sätt kunna företräda Sverige i EU behöver regeringen ett mandat från riksdagen som ger ett välavvägt förhandlingsutrymme.

Vid utformningen av regeringens ståndpunkter är frågans och förhandlingens komplexitet avgörande. I vissa fall krävs därför relativt allmänna ståndpunkter. I andra fall kan de vara mer specifika, beroende på frågans karaktär. Detta har varit vägledande för alla regeringar sedan Sverige blev medlem i EU. Till detta kommer att regeringen kontinuerligt måste vara beredd att i samråd med riksdagen revidera sina ståndpunkter.

Det grundläggande är att mandatet inte är så snävt att det underminerar möjligheterna att driva förhandlingen i den riktning som på bästa sätt gynnar Sverige.

Stockholm den 1 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.