Datalagring

Skriftlig fråga 2016/17:944 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-28
Överlämnad
2017-02-28
Anmäld
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att kommunicera på nya sätt. Mobiltelefoner och datorer som de flesta av oss använder dagligen lämnar digitala spår som rent tekniskt går att följa, men lagstiftning och hänsyn till den personliga integriteten sätter gränser för vad som är tillåtet. Syftet är gott, men det innebär även att polisen får svårare att lösa brott och komma åt kriminella personer. Varifrån, när och till vem en person ringer, skickar sms eller e-post, eller vilken IP-adress som använts, har många gånger stor betydelse i brottsutredningar. Den svenska lagstiftningen, som är tänkt att ge polisen tillgång till information som är av intresse för en utredning, har dock blivit underkänd av EU-domstolen.

EU-domstolen menar att den svenska lagstiftningen är alltför omfattande och generell. Datalagringen gör det möjligt att kartlägga användares privatliv på ett sätt som EU-domstolen ser mycket allvarligt på. Enligt domstolen är datalagring tillåten i vissa fall, men det får endast ske i syfte att bekämpa grov brottslighet. För att det ska vara tillåtet, i enlighet med mänskliga rättigheter, krävs att datalagringen är avgränsad och inte omfattar all trafik för alla användare. I och med detta saknas lagstöd för operatörer att lagra trafik- och lokaliseringsuppgifter. Dagens situation, där de elektroniska spår som kriminella lämnar efter sig är osynliga för polisen, är olycklig, och det är därför viktigt att vi har en klar och tydlig lagstiftning som tar hänsyn till den personliga integriteten utan att för den sakens skull bli tandlös.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svensk lagstiftning, när det gäller datalagring i syfte att utreda brott, ska kunna användas på det sätt som det är tänkt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:944 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:944 av Boriana Åberg (M) Datalagring

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att svensk lagstiftning, när det gäller datalagring i syfte att utreda brott, ska kunna användas på det sätt som det är tänkt.

Anders Hansson och Johan Forssell ställde i januari respektive februari 2017 liknande frågor till mig. Som jag svarade då är de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till lagrade uppgifter om elektronisk kommunikation av mycket stort värde för att kunna förebygga, förhindra och utreda brott. Enligt EU-domstolen står emellertid den svenska regleringen när det gäller datalagring inte i överensstämmelse med EU-rätten. Regeringen har den 16 februari 2017 tillsatt en utredning som ska se över hur vårt regelverk förhåller sig till domen och föreslå de ändringar som behövs. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag redan den 9 oktober 2017. Jag kommer att under denna tid följa frågan noga och är beredd att vid behov överväga ytterligare åtgärder.

Stockholm den 8 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.