Antalet sökande till polisutbildningen

Skriftlig fråga 2016/17:962 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-01
Överlämnad
2017-03-02
Anmäld
2017-03-03
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polisen har stora utmaningar och behöver permanenta förstärkningar för att öka sin förmåga och kapacitet. Det gäller generellt men inte minst på orter som Malmö där polisen inte klarar sitt uppdrag med nuvarande resurser. En annan fråga som Liberalerna uppmärksammade så sent som i december 2016 är frågan om polisutbildningen.

Nu har nya siffror kommit om vårens ansökningsomgång som visar på färre än 6 000 sökande. Detta är en oroande och allvarlig utveckling. För några år sedan var antalet sökande ca 16 000 i den första omgången.

Frågan om polisutbildningen, antagningsprocessen och hela rekryteringen är avgörande för att säkerställa rätt kompetens men inte minst för att bidra till att besätta de polistjänster som efterfrågas och behövs runt om i landet. Med färre sökande totalt kommer platser att stå tomma redan på de befintliga utbildningarna, vilket vi också såg i höstas. Liberalerna har föreslagit ett antal åtgärder, bland annat vad gäller placeringen av nya aspiranter, och har tidigt krävt att poliser ska kunna få tjänstgöra närmare den ort där man har familj etcetera. Vi är också motståndare till de sänkta krav som regeringens utredare presenterade sommaren 2016.

Med anledning av denna oroande utveckling, parallellt med ett stort behov av att rekrytera fler poliser, blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att öka antalet sökande och fylla platserna på landets polisutbildningar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:962 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:962 av Roger Haddad (L) Antalet sökande till polisutbildningen

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att öka antalet sökande och fylla platserna på landets polisutbildningar.

Det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för polisverksamheten och det kan konstateras att man står inför en utmaning att rekrytera poliser i den omfattning som kommer att krävas. Myndigheten arbetar dock aktivt med olika kampanjer för att bredda rekryteringen, attrahera många sökande och rätt sökande till polisutbildningen. Ambitionen är naturligtvis att inga platser ska stå tomma.

Intresset för polisutbildningen är fortsatt stort. Under 2016 uppgick antalet sökande till polisutbildningen till 11 173 och 771 personer antogs. Antalet antagna var därmed det högsta under de senaste fyra åren. Personalstyrkan vid Polismyndigheten stärktes också med 1 100 civilanställda under förra året, en personalkategori som nu utgör omkring en tredjedel av alla anställda. Många av dessa arbetar inom kärnverksamheten.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att utöka antalet anställda har regeringen beslutat och aviserat anslagsökningar till myndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. I budgetpropositionen för 2017 aviserade regeringen också att man följer Polismyndighetens resursbehov och vid behov skulle återkomma till frågan.

Jag kommer även fortsättningsvis att noga följa Polismyndighetens arbete med kompetensförsörjning, bland annat inom ramen för beredningen av betänkandet Polis i framtiden – polisutbildningen som högskoleutbildning (SOU 2016:39).

Stockholm den 8 mars

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.