Assistansfusk

Skriftlig fråga 2016/17:970 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Sista svarsdatum
2017-03-15
Svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nyligen dömdes en kvinna och hennes två söner i Malmö tingsrätt för att under flera år ha lurat till sig sammanlagt knappt 9 miljoner kronor i assistansfusk. Familjen har sedan år 2000 fått assistansersättning av Försäkringskassan för vård av den äldste sonen, som spelat svårt funktionshindrad. Alla tre dömdes till fängelsestraff, vilket är positivt. Men domen visar även att det finns brister i Försäkringskassans rutiner som gör bedrägerier av den här typen möjliga.

2015 polisanmäldes 38 fall av Försäkringskassan. 2016 var siffran 32. Även antalet avslutade kontrollutredningar av assistansersättning var lägre 2016 än 2015. Minskningen beror enligt Försäkringskassan på en pågående satsning för att ta itu med fusket. Särskilda utredningsteam har byggts upp, och nya arbetsmetoder har utvecklats. De sjunkande siffrorna är positiva, men behovet av att utveckla Försäkringskassans utredningsteam kvarstår bevisligen. 

Fusket med assistansersättning måste elimineras, så att skattebetalarnas pengar kan användas till välfärdens kärna i stället för att försvinna in i svarta hål. Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att eliminera fusket med assistansersättning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:970 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/01425/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:970 av Boriana Åberg (M) Assistansfusk

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att eliminera fusket med assistansersättning?

Jag delar Boriana Åbergs uppfattning om att brott och felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen måste åtgärdas. Förekomsten av fusk är skadligt för legitimiten och förtroendet för den personliga assistansen, vilket jag också jag pekat på i den offentliga debatten och i andra svar på riksdagsfrågor (2016/17:774 samt 2016/17:904). Utgångspunkten för mig är att det säkerställs att skattemedel avsatta till personer med omfattande funktionsnedsättningar också kommer dessa till del. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa detta.

Nedan listats åtgärder som vidtagits under mandatperioden med inriktning på brottlighet inom välfärdssystemen:

Skärpt mål för assistansersättningen i Försäkringskassans regleringsbrev med inriktning att Försäkringskassan ska säkerställa en god kontroll för att bl.a. motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande.

LSS-utredningen har tillsatts med uppdrag att göra en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen (S 2016:3). Utgångspunkten för uppdraget är att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS och att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans. I uppdraget ingår att förtydliga regelverket som styr assistansersättningen t.ex. när det gäller kontroller, insyn och tillsyn. Förslag lämnas den 1 oktober 2018.

Utredningen Organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden (Ju 2015:10) som ska analysera de brottsbekämpande myndigheternas arbete med att utreda och beivra organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden. Förslag på åtgärder till en verksamhet som effektivt förebygger och beivrar brotta lämnas den 2 maj i 2017.

Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi 2016:07). Delegationen har i uppdrag att motverka överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och andra närliggande skattefinansierade eller skattesubventionerade system.

Välfärdsutredningen med uppdrag att utreda förutsättningarna för och föreslå hur den offentliga finansieringen av privata utförda välfärdstjänster bör regleras (Fi 2015:01). Syftet är bl.a. att säkerställa att offentliga medel används till den verksamhet de är avsedda för. Uppdraget ska slutredovisas senast den 2 maj 2017.

En utredare har också fått i uppdrag att utvärdera tillämpningen av bidragsbrottslagen och de effekter som lagen har fått (Fi 2016:08). Uppdraget ska redovisas senast den 30 augusti 2017.

Inspektionen för socialförsäkring har fått i uppdrag att särskilt kartlägga och analysera assistansmarknadens aktörer, deras lönsamhet, spridning i lönsamhet samt brister i marknads- och konkurrensförhållanden. Assistansersättningssystemets konstruktion och dess effekter på lönsamhetsutvecklingen sak ingå i analysen. ISF ska redovisa uppdraget den 15 december 2017.

Stockholm den 22 mars 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.