Utkastförbud

Skriftlig fråga 2016/17:980 av Lars Tysklind (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En av viktigaste delarna av 2014 års reform av EU:s gemensamma fiskeripolitik var förbudet mot utkast. Detta slöseri med våra marina resurser förbjöds i Östersjön den 1 januari 2015. Men enligt Internationella havsforskningsrådet (Ices) senaste råd om fiske i Östersjön kastades var fjärde torsk som fångades i östra Östersjön under 2015 tillbaka i havet . Sammanlagt uppgick dessa torskar till 18 miljoner individer, som borde ha fått växa till sig och bidra till beståndets återhämtning.

Trots detta har inte en enda överträdelse från landningsskyldigheten av svenska och danska fiskefartyg anmälts under de senaste två åren.

Ices har också konstaterat att passiva redskap såsom garn och krok är mer storleksselektiva och därför underlättar för fiskaren att efterleva landningsskyldigheten på torsk.

Den 9 mars kommer det att genomföras en workshop mellan Efca (European Fisheries Control Agency), Baltfish och Bsac om övervakning, kontroll och tillsyn av landningsskyldigheten. Detta vore ett utmärkt tillfälle för regeringen att adressera denna fråga, kanske genom att be Efca att skriva en rapport om landningsskyldigheten i Östersjön.

Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att förbättra kontroll- och tillsynspraxis för att komma till rätta med problemet med utkast, och har regeringen för avsikt att vidta åtgärder som ger fiskare fler incitament att fiska med passiva redskap? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:980 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/01731/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:980 av Lars Tysklind (L) Utkastförbud

Lars Tysklind har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att förbättra kontroll- och tillsynspraxis för att komma till rätta med problemet med utkast, och om regeringen har för avsikt att vidta åtgärder som ger fiskare fler incitament att fiska med passiva red-skap.

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för fiskerikontrollen i Sverige och verksamheten genomförs i nära samarbete med Kustbevakningen som ansvarar för att utföra fiskerikontroller till sjöss. På grund av det arbete som krävs med anledning av landningsskyldigheten tillförde regeringen i budgetpropositionen för 2016 nya medel till Havs- och vattenmyndigheten för att förstärka fiskerikontrollen under åren 2016–2019. Under 2016 har ett mer riskbaserat arbetssätt börjat utvecklas inom den svenska fiskerikontrollen för att fokusera på de delar av fisket där myndigheterna bedömer att risken för överträdelser är störst. Detta ska ge en möjlighet att hålla hög kvalitet på arbetet samt att lägga insatser och resurser där myndigheterna bedömer att de ger mest nytta. Utveck-lingsarbetet kommer att fortsätta under 2017. Regeringen redovisar årligen resultaten inom fiskerikontrollen till riksdagen inom ramen för budgetpropositionen.

Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet med att ändra bestämmelserna i fiskelagen om det nationella pricksystemet så att detta även ska omfatta allvarliga överträdelser av landningsskyldigheten. Det innebär att en innehavare av en fiskelicens eller en befälhavare på ett fiskefartyg kommer att tilldelas prickar vid en allvarlig överträdelse av landningsskyldigheten. Vid ett fastställt antal prickar kommer fiskelicen-sen automatiskt dras in eller befälhavaren meddelas förbud mot att under viss tid verka som befälhavare på fiskefartyg.

Europeiska fiskerikontrollbyrån (European Fisheries Control Agency, EFCA) arbetar kontinuerligt med att samordna den kontroll- och inspektionsverksamhet som medlemsstaterna utför inom ramen för EU:s gemensamma fiskeripolitik. EFCA anordnar regelbundet gemensamma möten med behöriga myndigheter i medlemsstaterna där även represen-tanter från fiskerinäringen deltar i relevanta fall. Jag ser mycket positivt på det arbete som EFCA utför för att kunna säkerställa en likvärdig tillämpning av regelverket i de olika medlemsstaterna och för att möta utmaningarna med att kontrollera landningsskyldigheten.

Avseende Lars Tysklinds fråga om att ge fiskare fler incitament att fiska med passiva redskap så är detta något som kontinuerligt beaktas i den svenska fiskeriförvaltningen. Enligt artikel 17 i Europaparlamentets och rådets och förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeri-politiken ska medlemsstaterna inom ramen för de fiskemöjligheter som de tilldelats sträva efter att ge incitament till fiskefartyg som använder selektiva fiskeredskap. Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som ansvarar för fördelningen av fiskemöjligheter i Sverige, och ska där-med ta hänsyn till detta inom ramen för sitt arbete.

Stockholm den 14 mars 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.