Till innehåll på sidan

Migrationsverkets icke utnyttjade boendeplatser på asylboenden

Skriftlig fråga 2016/17:982 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-03
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15
Besvarad
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag ställde nyligen i fråga 2016/17:879 om Migrationsverkets icke-utnyttjade boendeplatser på asylboenden denna fråga till migrationsministern:

Avser ministern att agera för att Migrationsverket ska överlåta eller genom andrahandsuthyrning underlätta för kommuner som är i desperat behov av boenden till nyanlända?

Migrationsministern svarade Migrationsverket ska föra en nära dialog med kommunerna avseende upprättande och avveckling av asylboenden, vilket ger kommunerna bra förutsättningar att ta över de boenden som Migrationsverket lämnar, om de så skulle önska.

Migrationsministern svarar inte på frågan om kommuner kan ta över Migrationsverkets redan upphandlade och betalade platser så att staten slipper betala dubbelt för boendeplatser. Det vore dålig hushållning med skattebetalarnas pengar. Statsrådets svar kan knappast kallas ett svar varför jag nödgas ställa frågan igen.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern göra för att Migrationsverkets boenden som i dag står tomma i väntan på avveckling ska kunna användas av kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:982 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02205/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:982 av Robert Hannah (L) Migrationsverkets icke utnyttjade boendeplatser på asylboenden

Robert Hannah har frågat mig vad jag avser att göra för att Migrationsverkets boenden som i dag står tomma i väntan på avveckling ska kunna användas av kommunerna.

När Migrationsverkets genomför upphandlingar av tillfälliga asylboenden görs det generellt med avtalsvillkor som innebär att leverantören har en garantiersättning på 50 procent av de avtalade platserna. Vid beläggningsgrader över garantinivån ersätts varje belagd plats. I praktiken innebär detta att om myndigheten har tecknat avtal på 100 platser så är leverantören garanterad ersättning för 50 platser och när exempelvis 51 platser är belagda så betalar myndigheten för just 51 platser.

Migrationsverket arbetar kontinuerligt med att omplacera personer i mottagningssystemet och placera nya asylsökande på ett sätt så att kostnader för tomplatser minimeras. Migrationsverket arbetar också med att ha snabba processer vid avveckling av enskilda boenden då en snabb tömning av boendet är den viktigaste faktorn för att undvika kostnader för tomplatser. Migrationsverkets nuvarande bedömning är att det i genomsnitt tar 8 veckor att tömma ett boende.

Avtalen med leverantörerna sträcker sig över olika långa tidsperioder men generellt tillämpas principen att om en anläggning blir tom i förtid så hävs avtalet i förtid. Resultatet av det här är att tomplatser uppstår, vilka myndigheten måste betala för, men detta är alltså under mycket korta perioder. Att låta en nyanländ flytta in i ett boende som är på väg att avvecklas för att låta personen i fråga bo där i fyra till sex veckor löser inga problem. Flytten och administrationen däromkring riskerar dessutom att äta upp en eventuell ekonomisk besparing. Det är mot den bakgrunden jag, i mitt tidigare svar, framhöll att kommuner med behov av boenden för nyanlända gärna kan ta över de boenden Migrationsverket lämnar.

Migrationsverkets utgångspunkt är att när det finns en överkapacitet i upphandlade platser så ska dessa avvecklas så snabbt som möjligt. Jag tycker att det är en bra utgångspunkt och jag avser inte vidta några åtgärder som bidrar till att nyanlända tvingas flytta runt ännu mer under sin första tid i Sverige.

Stockholm den 14 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.