Statlig styrning av myndigheter

Skriftlig fråga 2016/17:99 av Patrik Engström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-12
Överlämnad
2016-10-13
Anmäld
2016-10-14
Sista svarsdatum
2016-10-19
Svarsdatum
2016-10-24
Besvarad
2016-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Civilministern och statsministern skrev i våras på DN Debatt om vikten av att hitta en balans mellan statliga myndigheters närvaro i landet och effektivitet inom dito. Senare samma vår drog Statskontoret i sin rapport Statliga myndigheters lokalisering slutsatsen att regeringen har det samlade ansvaret för statliga myndigheters lokalisering och bör följa utvecklingen.

Samtidigt som detta konstateras pågår i Dalarna en våg av centralisering av statlig verksamhet. Som exempel kan nämnas Skatteverket, Migrationsverket och Högskolan Dalarna. Högskolan Dalarna, som sedan sitt grundande haft två campusområden i Borlänge respektive Falun, utreder nu huruvida Campus Borlänge ska läggas ned och om Högskolan Dalarnas verksamhetsort framgent bara ska vara Falun.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur ska statsrådet säkerställa att den politik som regeringen vill driva gällande statliga myndigheters lokalisering genomförs?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:99 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr 2016/03613/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:99 av Patrik Engström (S) Statlig styrning av myndigheter

Patrik Engström har frågat mig hur jag ska säkerställa att den politik som regeringen vill driva gällande statliga myndigheters lokalisering genomförs.

Regeringen lägger stor vikt vid hur statliga myndigheter är lokaliserade vilket bl.a. framgår av budgetpropositionen för år 2017. Arbetet med att omlokalisera myndigheter kommer att fortsätta och styrningen av myndigheterna i övrigt kommer att utvecklas, bl.a. med utgångspunkt från Statskontorets rapport om statliga myndigheters lokalisering, så att regionala hänsyn beaktas i större utsträckning. Statliga myndighetsledningar har ett långtgående ansvar för verksamheten, men det är regeringen som har det slutliga ansvaret för de effekter myndigheternas val av lokaliseringsort får för enskilda och staten som helhet. Regeringen är därför beredd att styra hur myndigheterna lokaliseras när det bedöms vara befogat. Aktuella exempel är regeringens beslut om att omlokalisera Fastighetsmäklarinspektionen och delar av E-hälsomyndigheten. Regeringen har vidare beslutat om att Högskolan Dalarna även i fortsättningen ska bedriva utbildning och forskning i både Falun och Borlänge.

Stockholm den 24 oktober 2016

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.