Till innehåll på sidan

Utnyttjandet av minderåriga för kriminell verksamhet

Skriftlig fråga 2016/17:990 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under senare tid har polisen vittnat om att minderåriga utnyttjas av kriminella gäng, bland annat i Malmö och i Göteborg. Ungdomar levererar vapen eller narkotika åt äldre gängmedlemmar. Lars Förstell, presstalesman vid Malmöpolisen, har vid ett flertal tillfällen beskrivit hur vapentillgången går ned i åldrarna. Polisen i Göteborg beskriver situationen i Nordstan som ett smörgårdsbord för rekrytering. Det är inte acceptabelt.

En av anledningarna till att minderåriga utnyttjas är att de inte riskerar lika allvarliga påföljder som äldre personer, eller om de är under 15 år inte alls får ett straff.

Till skillnad från statsrådet och rikspolischefen tycker vi moderater inte att utvecklingen går åt rätt håll. Det görs inte tillräckligt mycket för att bekämpa kriminaliteten och för att återupprätta tryggheten.

14-åringar ska inte gå runt med vapen, och 16-åringar ska inte behöva skyddsvästar för att röra sig utomhus.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att förhindra att minderåriga utnyttjas för brottslig verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:990 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:990 av Ellen Juntti (M) Utnyttjandet av minderåriga för kriminell verksamhet

Ellen Juntti har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra att minderåriga utnyttjas för brottslig verksamhet.

Liksom Ellen Juntti och moderaterna tycker även jag att det är oerhört tragiskt och förkastligt att barn och unga utnyttjas av kriminella grupperingar för att begå brottsliga handlingar.

Ett sätt att bekämpa kriminella grupperingar och organiserad brottslighet är att rikta samhällets gemensamma krafter mot problematiken. Regeringen har vid flera tillfällen presenterat åtgärder mot organiserad brottslighet. Bland annat har regeringen samlat krafterna från tolv myndigheter för att de tillsammans ska utveckla sina insatser mot organiserad brottslighet. Arbetet ska omfatta samverkan på lokal nivå och ha ett särskilt fokus på problematiken i utsatta områden.

Ett annat sätt är att rikta insatser till de barn och unga som befinner sig i, eller är på väg in i, ett kriminellt beteende. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för barn och unga och ska bl.a. bedriva uppsökande verksamhet och förebyggande arbete för att förhindra att barn och unga far illa. Olika insatser kan vidtas enligt socialtjänstlagen (SoL) eller, om samtycke inte kan erhållas, enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

En åtgärd är sociala insatsgrupper som idag finns i 53 kommuner och stadsdelar runt om i landet. Sociala insatsgrupper är en lokal samverkansform där insatserna för ungdomar som har begått brott och är på väg in i mer allvarlig brottslighet koordineras på individnivå och där stödet till den unge samordnas under ledning av socialtjänsten. Socialstyrelsen har tagit fram en vägledning för arbetet med sociala insatsgrupper och ska redovisa sin utvärdering av arbetet i september i år.

Regeringen kommer fortsätta arbetet med att bekämpa organiserad brottslighet samt att ge hjälp och stöd åt de unga som behöver det.

Stockholm den 14 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.