Danmarks fiskeregler

Skriftlig fråga 2016/17:996 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-03
Överlämnad
2017-03-06
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Att skydda torsken från utfiskning och samtidigt behålla en vital fiskeindustri är en tuff utmaning som vi delar med våra grannländer. Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga till statsrådet Bucht, (Danmarks fiskregler hotar torsken 2017-02-16), om hur han avser att agera rörande Danmarks fiske av en utrotningshotad fisk när den är som mest sårbar. I Sverige har vi fortsatt att minska torskkvoterna, och inget fiske med trål efter torsk får bedrivas i västra Östersjön – allt för att skydda torsken och säkerställa en fiskeindustri även i framtiden. Danmark har valt att gå åt motsatt håll. Genom att utnyttja ett kryphål i vår gemensamma lagstiftning har de möjliggjort för sin fiskeindustri att ta upp torsk under dess lekperiod, en tid då den absolut inte får störas om vi vill se ett livskraftigt torskbestånd i Östersjön.

Statsrådets tidigare svar avseende min tidigare fråga får anses som innehållslöst. När Danmark väljer att frångå vår gemensamma lagstiftning och försätter hela torskbeståndet i akut kris måste regeringen agera. En fortsatt utveckling kan innebära slutet för torsken i Östersjön.

 Därför vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

På vilket sätt avser statsrådet att agera med anledning av att Danmark gett tillstånd att fiska på ett sätt och inom ett område som indirekt blir fiske av torsk under dess lekperiod?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:996 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/01760/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:996 av Tina Acketoft (L) Danmarks fiskeregler

Tina Acketoft har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera med anled-ning av att Danmark gett tillstånd att fiska på ett sätt och inom ett områ-de som indirekt blir fiske av torsk under dess lekperiod.

Det är rådets förordning (EU) nr 2017/135 av den 23 januari 2017 om ändring av förordning (EU) 2016/1903 om fastställande för 2017 av fiskemöjligheter i Östersjön som anger ramarna för torskfisket i västra Östersjön. Förordningen innebär att en stängningsperiod i västra Östersjön gäller från den 1 februari till den 31 mars 2017 för att skydda lekbeståndet av västlig torsk under dess huvudsakliga lekperiod. Fartyg med en längd upp till 15 meter (med undantag av fartyg som partrålar) utrustade med Vessel Monitoring System (VMS) i enlighet med artikel 9.2 i kontrollförordningen (rådets förordning [EG] nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs) omfattas inte av stängningsperioden när fisket sker i områden med ett djup mindre än 20 meter. Den i förordningen fastställda lek-stängningen har granskats av kommissionens vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommitté för fiskerinäringen (STECF).

För mig och regeringen är det viktigt att det västra torskbeståndet återhämtas så att vi får en långsiktigt hållbar förvaltning av torsken i Östersjön. Det är därför viktigt att EU:s lagstiftning, inklusive förord-ning (EU) nr 2017/135, tillämpas på ett korrekt sätt.

Enligt fördraget om Europeiska unionen är det kommissionen som ska övervaka tillämpningen av unionsrätten under kontroll av Europeiska

unionens domstol. Jag och regeringen förutsätter att kommissionen i tillämpliga fall nyttjar den befogenhet som tilldelats dem genom fördra-get.

Upplysningsvis har det danska Miljö- og födevareministeriet den 2 mars 2017 meddelat att det från den 7 mars 2017 inte längre kommer att vara tillåtet för tyska eller danska fiskare att fiska efter plattfisk i västra Östersjön under den innevarande stängningsperioden som syftar till att skydda torsk. Enligt Miljö- og födevareministeriet sker detta efter att kommissionen meddelat att det inte är möjligt att tillåta plattfiskfiske inom ramen för regelverket.

Stockholm den 14 mars 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.