Till innehåll på sidan

Tilläggsavgifter på giltig biljett i kollektivtrafik

Skriftlig fråga 2017/18:1027 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-14
Överlämnad
2018-03-15
Anmäld
2018-03-16
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Riksdagen anser att en väl fungerande kollektivtrafik behövs för att klara både arbetspendling och resor på fritiden och för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Målsättningen är att kraftigt öka andelen kollektivtrafikresenärer. För att nå det målet behöver kollektivtrafikens attraktionskraft stärkas. Därför finns lag om resenärers rättigheter, som ska gälla vid lokala och regionala resor i kollektivtrafiken. En transportör ska tillåtas ta ut tilläggsavgift av en person som inte kan uppvisa giltig biljett ombord på färdmedlet eller inom ett område som är avsett för kollektivtrafik.

Tilläggsavgift ska inte tas ut om avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till personens ålder, eventuell sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet. Uppräkningen ska dock ses som en exemplifiering, vilket innebär att befrielse även ska kunna medges i andra fall om det kan anses vara uppenbart oskäligt att ta ut en avgift. I dag är den traditionella pappersbiljetten ofta ersatt av kollektivtrafikkort med periodbiljett eller biljett köpt med reskassa, i mobilen som sms-biljett eller i en mobilapplikation med mera. Fungerar inte dessa tjänster och alternativa betalningsmöjligheter inte finns att tillgå kan detta utgöra grund för när befrielse från avgiften kan medges.

Det finns nu exempel på resenärer i flera regioner, senast Örebro, där resenärer trots giltig biljett tvingas betala tilläggsavgift. Länstrafiken i Örebro kräver tre handlingar: busskortet, legitimation samt ett "giltighetsbevis".

Digitaliseringen verkar inte underlätta resandet inom kollektivtrafiken. Kunder inom andra områden ges dock allt bättre service. För att till exempel boendeparkera slipper man i dag ha en papperslapp i rutan. Inom flyget kan du ha en QR-kod för att uppvisa ditt boardingkort som alltid tidigare var en pappersprodukt.

Därför vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förstärka betalande resenärers rättigheter i kollektivtrafiken? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1027 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/01828/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1027 av Nina Lundström (M)
Tilläggsavgifter på giltig biljett i kollektivtrafik

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förstärka betalande resenärers rättigheter i kollektivtrafiken.

Det ska vara lätt för resenärer att göra rätt för sig i kollektivtrafiken. Jag tror att utvecklade it-lösningar kommer att göra det enklare för kollektivtrafikens kunder. Regeringen har tagit ett flertal initiativ på området, varav flera inom regeringens samverkansprogram Nästa generations resor och transporter.

I Trafikverkets förslag till den nationella plan för transportsystemet som lämnades till regeringen den 31 augusti 2017 finns två särskilda åtgärder som kommer att underlätta för resenärer att använda samma biljett och betallösning inom kollektivtrafiken. Den ena heter Kraftsamling för öppen kollektivtrafikdata - en grund för mobilitet som tjänst eller kombinerad mobilitet. Den andra heter Informations- och kunskapshöjande åtgärder för mobilitet som tjänst/kombinerad mobilitet.

Dessutom sker en snabb teknikutveckling med mobiltelefonappar, både för information och för köp, och även nya betallösningar som de svenska innovationerna Swish och Izettle förenklar köp och betalning av bland annat biljetter.

I första hand hoppas jag att branschen med hjälp av de incitament som regeringen ger möjliggör för resenären att på ett enkelt och smidigt sätt använda den biljett- och betallösning som kunden själv väljer. Jag utesluter dock inte att vidta ytterligare åtgärder på sikt om frågan om boknings- och betalsystem kvarstår som ett hinder för resenärers val av kollektivtrafikutövare.

Vad gäller tilläggsavgift i kollektivtrafiken har Näringsdepartementet remitterat en departementspromemoria med förslag till en ny lag om tilläggsavgift i kollektivtrafik. Utöver en allmän översyn av den nu gällande lagen om tilläggsavgift innebär förslaget till en ny lag, en modernisering av regelverket och en anpassning till förhållanden som gäller i dag på kollektivtrafikmarknaden. Förslag lämnas även till ny förordning om tilläggsavgift i kollektivtrafik och till vissa ändringar i ordningslagen (1993:1617). I den nya lagen föreslås att en transportör som avser att tillämpa systemet med tilläggsavgift själv ska bestämma storleken på avgiften anpassad till den trafik som den enskilde transportören bedriver, dock inom en i lagen högsta angiven gräns. Avgiften ska beräknas utifrån i lagen angivna kriterier. I lagen klargörs att det ska finnas en tillsynsmyndighet med uppgift att utöva tillsyn över att den som tillämpar lagen följer dess föreskrifter. Förslaget bereds inom Regeringskansliet.

Under denna mandatperiod har resenärers rättigheter för första gången reglerats i nationell svensk lag. Den nya lagen, som trädde ikraft för två år sedan, ger resenärerna ett mer heltäckande skydd och lika rättigheter oavsett vilken transportör de reser med och var i landet de reser. Lagen är trafikslagsövergripande och gäller vid resa med tåg, tunnelbana, spårvagn och buss. Därmed har kollektivtrafikresenärernas rättigheter stärkts och tydliggjorts i förhållande till nuvarande lagstiftning om reseinformation samt i relation till de allmänna resevillkor som transportörerna tillämpar.

Stockholm den 20 mars 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.