Skoterkörning i tätort

Skriftlig fråga 2017/18:1032 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-15
Överlämnad
2018-03-15
Anmäld
2018-03-16
Sista svarsdatum
2018-03-28
Svarsdatum
2018-03-29
Besvarad
2018-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I Sverige finns det i dag ett stort nätverk av skoterleder. Som skoterförare är det på dessa som man främst ska hålla sig. Skoterlederna är även till för friluftslivet, och det är skoterförarens ansvar att visa hänsyn. Det finns allmänna skoterleder som länsstyrelsen eller kommunen ansvarar för. Det finns även skoterleder som skoterklubbar eller andra ansvarar för. Snöskoterkörning ingår inte i den svenska allemansrätten, så rätten att köra på annans mark är inte självklar. Det anses tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör, förstör eller på annat sätt bryter mot lagen. Det är dock förbjudet att passera annans mark om det uppstår skada, och det är till exempel förbjudet att köra på skogs­­- och jordbruksmark om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark.

Regeringen har aviserat en översyn av snöskoteråkning i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. I inslaget säger miljöminister Karolina Skog att regeringen avser att se över bestämmelserna för skoteråkning i tätort beroende på att det är skillnader mellan olika kommuner angående hur man får köra i tätort. Det kan bland annat gälla om man får åka till och från macken efter väg för att tanka sin snöskoter.

I andra sammanhang där regeringen ser över frågor rörande motorfordon kan det få mycket negativa konsekvenser för användarna. Ett par exempel är regeringens önskemål om förbud mot att köra vissa dieselbilar i städer och kilometerskatt på tung lastbilstrafik.

Systemet med kommunalt självstyre har tjänat Sverige väl, och om staten ska ingripa i kommunala frågor ska det finnas mycket goda motiv, inte minst ur det perspektivet att den här frågan påverkar kommuner olika beroende på kommuninvånarnas intressen.

Med anledning av miljöminister Karolina Skogs besked om en översyn önskar jag fråga:

 

Hur ser direktiven till en översyn av skoterkörning i tätort ut, och när ska översynen vara färdig?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1032 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

00823/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1032 av Lars Beckman (M)
Skoterkörning i tätort

Lars Beckman har frågat mig hur direktivet till en översyn av skoterkörning i tätort ser ut och när översynen är färdig.

Sedan terrängkörningslagstiftningen togs fram har antalet terrängfordon i skog och mark mångdubblats. En stor del av friluftslivet är motoriserat och 100 000-tals fyrhjulingar och lika många snöskotrar körs i dag i skog och mark. Förutom att antalet fordon har ökat har också friåkningen ökat och körsträckorna per fordon blivit längre. Terrängkörningen leder till skador och störningar på allmänna och enskilda intressen. Barmarkskörning skadar främst marken och vegetationen medan körning i snötäckt terräng kan inne-bära skador och störningar främst på djurlivet, friluftslivet och de areella näringarna. Samtidigt är möjligheten till snöskoteråkning en viktig del av livet i norra Sverige. Skoteråkning är en friluftsaktivitet för många, som även möjliggör att människor i glesbygder kan nå ut till stugor i väglöst land samt lättare kan nå avlägsna jaktmarker och fiskevatten. Vidare har möjligheten att köra i terrängen en avgörande betydelse för vissa näringar och yrkesgrupper, där snöskotern är ett viktigt redskap. Ett exempel är besöksnäringen i gles- och landsbygder, som skapar sysselsättning.

Regeringen aviserade därför i BP17 ett uppdrag till Naturvårdsverket att ta fram ett förslag till moderniserad terrängkörningslagstiftning som ska syfta till att minska dessa skador. Möjligheten att göra ytterligare generella undantag från bestämmelserna om att det som huvudregel är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng annat än för jord-, skogsbruks- och renskötseländamål skulle också ingå i uppdraget. Syftet är att underlätta för personer med bestående funktionsnedsättning att jaga.

I beredningen av ärendet har framkommit att frågan är så omfattande och juridiskt krävande att en särskild utredare bör hantera den. Regeringen har därför för avsikt att inom kort tillsätta en utredning som ska se över lagstiftningen och föreslå en ny hållbar terrängkörningslagstiftning.

Stockholm den 29 mars 2018

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.