Finansiering av skolor i Gaza

Skriftlig fråga 2017/18:1035 av Yasmine Posio Nilsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-15
Överlämnad
2018-03-16
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den humanitära situationen i Gaza är allvarlig. Israels ockupation av Palestina och blockaden av Gaza har skapat en ohållbar situation där människor saknar tillgång till basala nödvändigheter. Bristen på rent vatten, elektricitet, mediciner och sjukhusutrustning är förödande. Hälften av Gazas befolkning är barn.

I dag går ca 272 000 barn i någon av Unrwas 275 skolor i Gaza. Tyvärr riskerar nu skolorna att stängas eftersom FN-organet saknar pengar efter att USA dragit in sitt bidrag på 300 miljoner dollar. Unrwa upplever just nu sin värsta ekonomiska kris sedan det bildades 1949, och risken att klassrummen hålls stängda i höst är överhängande. I dag hålls en givarkonferens i Rom för att akut få in pengar till Unrwa. Men lösningen är inte hållbar på längre sikt.

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är också ett av de bästa sätten att motverka fattigdom. Konsekvenserna för barn som inte går i skola är stora, både för den enskilda individen och för samhället på lång sikt. En god utbildning för alla finns också med som ett mål inom ramen för Agenda 2030. Sverige bedriver ett viktigt arbete för Palestina. Vår röst i det internationella samfundet kan spela roll för möjligheten till en god utbildning för Gazas barn.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

 

Avser utrikesministern att ta några initiativ i FN eller i EU för att långsiktigt säkra finansieringen av Unrwa och därmed skolgången för Gazas barn?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1035 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet

Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1035 av Yasmine Posio Nilsson (V) Finansiering av skolor i Gaza

Yasmine Posio Nilsson har frågat utrikesminister Margot Wallström om regeringens initiativ i FN eller i EU för att långsiktigt säkra finansieringen av UNRWA och därmed skolgången för Gazas barn. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

UNRWA har under en tid haft en svår finansiell situation, som drastiskt förvärrats i år då den amerikanska administrationen i januari meddelade att man inte skulle betala ut medel som tidigare utlovats för 2018. Sverige är liksom många andra länder, inklusive i regionen, bekymrat över effekterna av USA:s beslut och hoppas att USA väljer att betala ut ytterligare medel till UNRWA under 2018.

För att mobilisera politiskt och ekonomiskt stöd och att säkerställa hållbar och långsiktig finansiering av organisationen bjöd Sverige, tillsammans med Jordanien och Egypten in till en ministerkonferens den 15 mars 2018 i Rom. Utrikesminister Margot Wallström deltog i konferensen som resulterade i åtaganden om cirka 822 miljoner kronor till UNRWA och utgjorde en tydlig politisk kraftsamling för att säkra UNRWA:s viktiga humanitära arbete och mandat.

UNRWA finansieras nästan uteslutande av frivilliga bidrag från FN:s medlemsstater och andra internationella organisationer. USA har länge stått för cirka 30 procent av UNRWA:s finansiering och har därmed varit organisationens i särklass största givare.

UNRWA möjliggör upprätthållandet av palestinska flyktingars rättigheter. Genom att bland annat tillhandahålla utbildning för över en halv miljon flyktingbarn och ungdomar, främja demokrati och mänskliga rättigheter och anti-diskriminering, samt arbeta aktivt med jämställdhet har UNRWA:s verksamhet därtill en viktig regionalt stabiliserande effekt.

Sverige, som är en betydande givare till UNRWA, bidrog 2017 med totalt 540 miljoner kronor, varav 470 miljoner kronor i kärnstöd. Sverige kommer att upprätthålla en motsvarande bidragsnivå under 2018. För att säkerställa nödvändig finansiering betalades kärnstödet till UNRWA om 470 miljoner kronor ut redan i januari. Sida bidrar dessutom med omkring 100 miljoner kronor i humanitärt stöd till Palestina, bland annat till UNRWA:s krisinsatser. Sverige följer och utvärderar löpande UNRWA:s behov av politiskt och finansiellt stöd. Regeringen understryker även i samtal med flera länder, samt inom EU och i FN:s säkerhetsråd, vikten av att UNRWA:s finansiering säkras så att organisationens mandat ska kunna genomföras.


Stockholm den 28 mars 2018


Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.