Regionala säkerhetsutbildningar

Skriftlig fråga 2017/18:1051 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-16
Överlämnad
2018-03-19
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen bedömer i den försvarspolitiska inriktningspropositionen (prop. 2014/15:109) att försvarsförmågan bör stärkas. Att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade operativa förmågan i totalförsvaret är det enskilt viktigaste under perioden 2016–2020.

Det civila försvaret, som är en del av totalförsvaret, har under många år inte prioriterats. När vi nu ser en förändrad omvärld så finns det ett klart behov av att förstärka det civila försvaret. Det kommer då att krävas utbildning av många civilister, och för detta krävs personer med kompetens att leda och utbilda.

Vi ser nu en ökad efterfrågan på säkerhetschefsutbildningar runt om i landet. En utbildning det i dag är svårt att komma in på trots att både behov och efterfrågan finns. Vidare ser vi en önskan om att denna typ av utbildning ska kunna erbjudas regionalt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Avser ministern att skapa möjlighet för regionala utbildningsinsatser för utbildning till säkerhetschef och i så fall när kommer denna möjlighet att öppnas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1051 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

01825/POL Ju2018/01826/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1051 Regionala säkerhetsutbildningar och 2017/18:1052 Säkerhetschefsutbildningar av Lotta Olsson (M)

Lotta Olsson har frågat mig om jag avser skapa möjlighet för regionala utbildningsinsatser för utbildning till säkerhetschef samt om jag avser att verka för att det ökade behovet av utbildningsplatser för utbildning till säkerhetschef tillgodoses.

Regeringen beslutade den 15 februari propositionen Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet – ny säkerhetsskyddslag. Den nya säkerhetsskyddslagstiftningen, som föreslås träda i kraft den 1 april 2019, kommer att innebära en ambitionshöjning och skärpta krav för alla som berörs av lagen. Det framhålls i propositionen att utbildnings- och informationsinsatser för att höja kunskapen om en verksamhets säkerhetsskydd och öka förståelsen och acceptansen för det, är en viktig del av säkerhetsskyddet. Lagstiftningen kommer vidare att innebära förändringar i hur säkerhetsskyddsarbetet ska bedrivas samtidigt som den grundläggande systematiken överförs från nu gällande lag.

Enligt säkerhetsskyddsförordningen ska det hos myndigheter och andra som förordningen gäller för finnas en säkerhetsskyddschef som utövar kontroll över säkerhetsskyddet. Utbildning för säkerhetsskyddschefer anordnas sedan något år tillbaka av Försvarshögskolan med föreläsare från bl.a. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Utbildningar inom säkerhetsskydd kommer även att anordnas på ett flertal platser runtom i landet under 2018. Enligt den nuvarande lagstiftningen ska den som lagen gäller för se till att personalen får utbildning i frågor om säkerhetsskydd. Detta kommer att förtydligas i den nya lagen.

Hur tillsyn, rådgivning och stödverksamhet inom säkerhetsskyddet bör utvecklas och bedrivas framöver är också frågor som Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor (Ju 2017:08) har att överväga. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2018.

Stockholm den 28 mars 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.