Till innehåll på sidan

Möjligheten för jägare att sälja viltkött direkt till konsumenter

Skriftlig fråga 2017/18:1083 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-22
Överlämnad
2018-03-23
Anmäld
2018-03-26
Svarsdatum
2018-04-04
Sista svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I Sverige har vildsvinsstammen vuxit explosionsartat de senaste 20 åren, vilket orsakar problem för många lantbrukare som får sina jordbruksgrödor förstörda när vildsvinen bökar efter föda. I Sverige beräknas vi ha mellan 200 000 och 300 000 vildsvin. Förmodligen kommer stammen att fortsätta öka och sprida sig, och vi är bara i början av vildsvinens utbredning. Vildsvinens höga förökningstakt medför att en lokal population kan fördubblas årligen under gynnsamma förhållanden. Tack vare vildsvinens förökningstakt finns det stora möjligheter att öka avskjutningen av djuren och få ut mer kött på marknaden, men då måste det löna sig att fälla vildsvinet och sedan sälja köttet.

Om köttet är för egen konsumtion kan jägaren själv ta ett trikinprov och skicka in till ett godkänt laboratorium. Om köttet ska säljas vidare måste en vilthanteringsanläggning, det vill säga slakterier för vilt som är godkända av Livsmedelsverket, hantera köttet och det måste besiktigas av legitimerade veterinärer, anställda av Livsmedelsverket. Detta för att säkerställa att vildsvinskött som kommer ut på marknaden är fritt från trikiner.

I grunden är en säker livsmedelshantering viktig. Människor måste känna sig trygga med maten de äter. Problemet är att avsättningsmöjligheterna för vildsvinsköttet är begränsade med nuvarande krav på att köttet måste gå via vilthanteringsanläggning, eftersom många har långt till närmaste anläggning och eftersom priset som anläggningarna betalar kan upplevas som för lågt för att skapa incitament för jakt.

Moderaterna har därför föreslagit att jägare ska få sälja mindre mängder av vildsvinskött direkt till konsument, endast med krav att det är testat för trikiner på samma sätt som jägare i dag själva gör för egenkonsumtion och att de jägare som säljer kött vidare kan presentera intyg på att köttet testats för trikiner. Trikintestet är enkelt att ta och kostar drygt 100 kronor.

Eftersom jägare enligt vårt förslag endast ska få lov att sälja direkt till konsument kommer det att röra sig om småskalig försäljning, och berörda jägare kommer att kunna hållas direkt ansvariga för det kött de säljer. Det enkla provet, den låga kostnaden, småskaligheten och det direkta ansvaret talar för att jägare inte kommer att finna någon anledning att missköta sitt ansvar och inte trikintesta köttet före försäljning. Det kan dock finnas skäl att överväga huruvida jägaren måste genomgå en viltundersökningsutbildning med ett avsnitt om trikiner för att få sälja vildsvinskött. Detta för att säkerställa att berörda jägare har erforderlig kunskap för att säkerställa en fortsatt hög livsmedelssäkerhet.

Nyligen presenterade LRF tillsammans med Jägareförbundet en gemensam hemställan för att underlätta för jägarna att kunna sälja mer viltkött. Den 22 mars 2018 svarade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på LRF:s och Jägareförbundets hemställan via en artikel i tidningen Land Lantbruk där han uttrycker att förslaget är intressant och att han ska titta vidare på det.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur ser statsrådet på möjligheten att låta jägarna sälja mer viltkött i enlighet med det som LRF och Jägareförbundet föreslår?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1083 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/02012/DL

Näringsdepartementet

Landsby

g

dsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1083 av Åsa Coenraads (M)
Möjligheten för jägare att sälja viltkött direkt till konsumenter

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag ser på möjligheten att låta jägarna sälja mer viltkött i enlighet med det som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Svenska Jägareförbundet föreslår.

Vildsvinsfrågan är mycket komplex till sin karaktär och jag är medveten om de problem vildsvinen orsakar, men också vilken resurs de utgör. Regeringen framhåller i den nationella livsmedelsstrategin att viltkött har en tillväxtpotential som bör tas tillvara.

LRF och Svenska Jägareförbundet har gemensamt inkommit med ett förslag till regeringen. Det glädjer mig att lantbrukare och jägare tillsammans tar sig an vildsvinsfrågan. Regeringen kommer nu att titta närmare på förslaget.

Som Åsa Coenraads nämner är en säker livsmedelshantering viktigt. Det är också här som vildsvinen, som kan vara bärare av trikiner, skiljer sig från annat vilt. För regeringen är det av största vikt att konsumenters hälsa inte äventyras av livsmedel som kan vara skadliga. Enligt livsmedelslagstiftningen måste kött av vildsvin passera en godkänd vilthanteringsanläggning innan det får säljas vidare till konsument. I ett system där jägare har möjlighet att sälja vildsvinskött direkt till konsument måste samma nivå av livsmedelssäkerhet uppnås.

Regeringen arbetar kontinuerligt med vildsvinsfrågan och satsar nu på att ta ett helhetsgrepp kring problematiken och möjligheterna. Därför har vi bjudit in myndigheter och organisationer till ett rundabordssamtal. Syftet är att samla berörda intressenter för att få en bild av problematiken och arbetet som pågår.

Mitt och regeringens mål ur livsmedelssynpunkt är att vi ska ha en säker, välfungerande och effektiv hantering av vildsvinskött. Jag fortsätter med stort engagemang att följa utvecklingen i frågan.

Stockholm den 4 april 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.