Systembolagets uppdrag

Skriftlig fråga 2017/18:1090 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-23
Överlämnad
2018-03-23
Anmäld
2018-03-26
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-11
Besvarad
2018-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Systembolaget har alltmer gått ifrån att vara ett renodlat företag som på statens uppdrag bedriver alkoholförsäljning, och därtill med starkt folkligt stöd för sitt monopol, till att bli ett företag som bedriver opinion för skattebetalarnas pengar. På företagets hemsida kan vi läsa följande: "I vårt uppdrag från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar."

Hösten 2017 lade Systembolaget emellertid 1 miljon kronor på helsidesannonser i 56 dagstidningar där man motsatte sig gårdsförsäljning av vin samtidigt som vd:n Magdalena Gerger skickade ut brev till samtliga riksdagsledamöter där hon varnade för riskerna med att tillåta gårdsförsäljning.

När Finlands motsvarighet till Systembolaget, Alko, genomförde en mindre liberalisering av sitt monopol våren 2017 tog Systembolaget kontakt med EU-kommission för att i ett fyra sidor långt pm beklaga sig över den nya finska hållningen. Bland annat hävdade Systembolaget att finländares alkoholvanor i högre grad går ut på att berusa sig än alkoholvanorna i övriga nordiska länder, att vardagsdrickandet i landet ökar och att det råder en berusningskultur i Finland.

Det finns dock ingen anledning till varför Systembolaget lägger sig i Finlands angelägenheter eller använder skattepengar för att bilda opinion och försvara sitt eget monopol – ett monopol som få i dag ifrågasätter.

Vi skulle kunna diskutera det tveksamma med att Systembolaget saluför bag-in-box och alkoläsk (blanddryck) som främst riktar sig gentemot unga människor samtidigt som Systembolaget så starkt motsätter sig gårdsförsäljning. Det är orimligt och hänger inte ihop. Ett statligt monopolföretag ska inte bedriva opinion för att bevara sitt monopol. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur motiverar ministern att Systembolaget inom ramen för sitt uppdrag lägger sig i andra länders angelägenheter samt bedriver opinion för sitt eget monopol för skattebetalarnas pengar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1090 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



PAGE

2


Dnr S2018/02023/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:1090 av Lars Hjälmered (M) Systembolagets uppdrag

Lars Hjälmered har frågat mig hur jag motiverar att Systembolaget inom ramen för sitt uppdrag lägger sig i andra länders angelägenheter samt bedriver opinion för sitt eget monopol för skattebetalarnas pengar.

Systembolaget har i uppdrag att med ensamrätt, och med ansvar och god service, sälja alkohol och att informera om dess skadeverkningar. Ensamrätten har som främsta syfte att skydda folkhälsan genom att privata vinstintressen i samband med detaljhandel utesluts. En del av Systembolagets uppdrag är att informera allmänheten om de risker som är förenade med konsumtion av alkohol. Det gör bolaget på flera olika sätt i syfte att nå så många som möjligt.

Statens krav på Systembolaget preciseras bland annat i alkohollagen. Regeringen styr Systembolaget genom avtalet mellan Systembolaget och staten, ägaranvisningen samt genom statens ägarpolicy och riktlinjer för bolag med statligt ägande.

Utgångspunkten för regeringens bolagsstyrning, däribland Systembolaget, är den svenska bolagsstyrningsmodellen. Bolag med statligt ägande lyder liksom övriga svenska aktiebolag under aktiebolagslagen (2005:551). Enligt aktiebolagslagen ansvarar styrelsen för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter och har, liksom bolagets ledning, att se till bolagets bästa, vilket även omfattar att bevaka bolagets position i den samhällsekonomiska debatten.

Bolag med statligt ägande ska agera så att de åtnjuter offentligt förtroende. Representanter för bolagen förvaltar inte bara ett finansiellt värde i bolagen utan även ett förtroendekapital hos allmänheten. Bolagens deltagande i samhällsdebatten ska ske med detta som utgångspunkt. Jag utgår ifrån att representanter för Systembolaget för fram argument och ståndpunkter i debatten som är balanserade och välgrundade.

Motivet bakom det svenska detaljhandelsmonopolet är skyddet för folkhälsan. Systembolaget utgör ett av alkoholpolitikens och folkhälsopolitikens viktigaste verktyg och jag kan konstatera att Systembolaget har ett stort folkligt stöd.

Stockholm den 11 april 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.