Till innehåll på sidan

Irans medverkan i Stockholm Forum on Gender Equality

Skriftlig fråga 2017/18:1223 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-25
Överlämnad
2018-04-25
Anmäld
2018-04-26
Svarsdatum
2018-05-02
Sista svarsdatum
2018-05-02
Besvarad
2018-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 15–17 april anordnade Sveriges regering i samarbete med bland annat Sida och Svenska institutet jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality.

En av deltagarna var Irans vicepresident för kvinnor och familjefrågor, dr Massoumeh Ebtekar. Hon är således företrädare för en regim som systematiskt förtrycker kvinnor och oliktänkande. Det är samma regim som har dömt forskaren vid Karolinska Institutet, Ahmadreza Djalali, till döden och som har kopplingar till flera terrororganisationer, såsom Hamas och Hizbullah.

När Ebtekar blivit intervjuad av utländska medier och fått frågan om situationen för kvinnorna i Iran har hon påstått att västerländska medier är vinklade och visar på en felaktig bild av Iran. Hon har även hävdat att certain norms are to ensure women's integrity and dignity.

Vidare har Ebtekars förtryckarregim lagt ned miljardbelopp på stödet till Bashar al-Asads regim och bidragit till att den har kunnat sitta kvar vid makten. När det gäller just Syrien har Ebtekar vägrat att fördöma al-Asads attacker mot civilbefolkningen.

Ebtekar är inte bara företrädare för ett land som fortfarande stenar kvinnor till döds. Hon blev först känd i hela världen som taleskvinnan för gruppen som ockuperade den amerikanska ambassaden i Teheran efter revolutionen 1979. Över femtio amerikanska diplomater hölls som gisslan, och än i dag rättfärdigar Ebtekar gisslandramat.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilken syn på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter kunde Massoumeh Ebtekar bidra med under Stockholm Forum on Gender Equality? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1223 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1223 av Sofia Damm (KD)
Irans medverkan i Stockholm Forum on Gender Equality

Sofia Damm har frågat mig om vilken syn på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter Massoumeh Ebtekar kunde bidra med under Stockholm Forum on Gender Equality.

Syftet med Stockholm Forum on Gender Equality var att bidra till ökad jämställdhet i världen genom dialog, diskussioner och erfarenhetsutbyte. Konferensen samlade omkring 800 deltagare från över 100 länder. Dessa representerade regeringar, internationella organisationer, företag, civilsamhälle, trossamfund, akademiska institutioner och fackliga organisationer. Konferensen var medvetet bred till både krets och agenda, för att skapa en mötesplats för aktörer som vanligtvis inte har kontakt med varandra. Det gav även Sverige en möjlighet att nå ut till länder och organisationer som vi inte delar synsätt med.

Regeringen ser med djup oro på situationen för mänskliga rättigheter i Iran, inklusive förtryck av kvinnor och flickor. Detta framgår i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran.

Vår bedömning är att målet att stärka kvinnors och flickors rättigheter bättre uppnås genom dialog och aktivt engagemang än genom isolering. I samband med statsministerns besök 2017 undertecknades ett samarbetsavtal om att förbättra kvinnors arbetskraftsdeltagande och motverka våld mot kvinnor. Detta kommer att följas upp av Svenska institutet. Regeringen för kontinuerligt fram budskap om mänskliga rättigheter och kvinnors situation i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU och i andra relevanta fora. Ebtekars deltagande vid konferensen i Stockholm innebar ett ytterligare tillfälle att framföra Sveriges syn på dessa frågor.

Regeringen kommer att fortsätta att verka kraftfullt inom ramen för den feministiska utrikespolitiken för att konkret bidra till att förbättra kvinnors och flickors situation världen över.

Stockholm den 2 maj 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.