Till innehåll på sidan

Svårigheter för äldre att få kontakt med personal

Skriftlig fråga 2017/18:1236 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-27
Överlämnad
2018-04-30
Anmäld
2018-05-02
Svarsdatum
2018-05-09
Sista svarsdatum
2018-05-09
Besvarad
2018-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Hallengren (S)

 

Öppna jämförelser 2017, vilken sammanställs av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, visar på att endast 39 procent av de äldre som bor på äldreboende tycker det är lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare eller omsorgspersonal. Det är en försämring med 14 procentenheter från 2016, då det var 53 procent som tyckte att det var lätt att få kontakt. Mer än hälften av de boende vittnar också om ensamhet.

Samtidigt råder det stor brist på utbildad personal inom äldreomsorgen, och de som i dag är verksamma är ofta stressade och har en hög arbetsbelastning. Det är dessutom en bransch som länge har haft höga sjuktal, och nyligen gick det att läsa i tidningen Dagens Samhälle att antalet anmälningar från skyddsombud till Arbetsmiljöverket ökar kraftigt inom äldreomsorgen. Andelen äldre i Sverige ökar stadigt. Det är i dag ungefär 2 miljoner människor i Sverige som är över 65 år. Det motsvarar var femte person. Att vi blir fler äldre skapar nya utmaningar. Det handlar bland annat om personal- och kompetensförsörjning.

Socialdemokraterna har tidigare kommit med ett löfte om 4 000 fler undersköterskor inom äldreomsorgen och avsatte då 7 miljarder kronor. Löftet är emellertid ännu inte helt uppfyllt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att fler äldre på äldreboenden ska anse att det är lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare eller omsorgspersonal?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1236 besvarad av Statsrådet Lena Hallengren (S)



S2018/02700/FST

Socialdepartementet

Barn-

äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1236 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Svårigheter för äldre att få kontakt med personal

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att fler äldre på äldreboenden ska anse att det är lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare eller omsorgspersonal.

De äldre kvinnor och män som får plats på äldreboende i dag är samhällets äldsta och sköraste. Omsorgen på särskilda boenden ska vara värdig, säker och individanpassad. Regeringen har förtydligat kommunernas ansvar för att det ska finnas tillgång till personal som kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och skydd. Regeringen avser att noga följa hur kommunerna lever upp till denna bestämmelse.

För att ta tillvara på den fulla potentialen hos befintlig personal och få fler att vilja arbeta inom äldreomsorgen krävs åtgärder inom flera områden. Regeringen har gjort en utbildningssatsning för tidsbegränsat anställda inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Regeringen har även satsat på ett kunskapslyft med fler utbildningsplatser inom yrkesutbildning för vuxna (yrkesvux). Genom dessa satsningar har regeringen möjliggjort att fler kan få yrkesutbildning bl.a. för arbete inom äldreomsorgen.

Välfärdsteknik kan användas som ett komplement till personal, för att uppmärksamma när någon behöver hjälp eller stöd. Välfärdsteknik kan ge stöd och självständighet för de äldre och bidra till att personalen får mer tid till det värdeskapande inom sitt uppdrag. Regeringen anser att ett riktat statsbidrag på 350 000 000 kronor bör ges för investeringar i välfärdsteknik i omsorgen.

Regeringen har satsat 7 miljarder kronor för att öka bemanningen i äldreomsorgen. Medlen har finansierat 5 000 årsarbetare. Extratjänster är möjligt i delar av hälso- och sjukvård, skola, barnomsorg, äldreomsorg, funktionshinderomsorg. Genom extratjänsterna förbättras situationen på arbetsmarknaden för långtidsarbetslösa och nyanlända samtidigt som den långsiktiga kompetensförsörjningen inom välfärden främjas. I mars fanns sammanlagt drygt 14 000 extratjänster.

Regeringen genomför också en historisk satsning på välfärden genom en permanent höjning av de generella statsbidragen till kommunsektorn med 10 miljarder kronor per år från och med 2017. I budgetpropositionen för 2018 aviserades ytterligare höjning med 5 miljarder kronor 2019 och ytterligare 5 miljarder 2020.

Stockholm den 9 maj 2018

Lena Hallengren

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.