Åtgärder mot fallolyckor

Skriftlig fråga 2017/18:124 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-18
Överlämnad
2017-10-19
Anmäld
2017-10-20
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Årligen leder fallolyckor till runt 1 700 dödsfall och över 300 000 sjukhusbesök. Samhällskostnaden för fallolyckor beräknas till över 24 miljarder kronor varje år.

Företrädare för landets större pensionärsorganisationer kräver en nollvision för antalet fallolyckor. De hänvisar till den framgångsrika nollvisionen för trafiken, som har lett till en drastisk minskning av antalet trafikrelaterade dödsfall. Myndigheter, organisationer, kommuner, landsting och företag kan samverka tillsammans för att eftersträva nollvisionen.

Det kan handla om att ge äldrevården bättre förutsättningar att arbeta med fallprevention, genom ökad medvetenhet om hur medicinering kan påverka balansen, kunskap om hur äldre kan få tillgång till hjälp med vardagssysslor som kan upplevas som riskfyllda samt ett tydligt fokus på näringsrik mat och styrketräning som är anpassad för att öka äldres rörlighet och balans.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att stävja förekomsten av fallolyckor bland äldre?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:124 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/05740/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:124 av Saila Quicklund (M) Åtgärder mot fallolyckor

Saila Quicklund har frågat Socialministern om vilka åtgärder som hon avser att vidta för att stävja förekomsten av fallolyckor bland äldre. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Socialstyrelsen har rapporterat att drygt 1000 människor dör varje år till följd av fallolyckor. Cirka 70 000 personer skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus, och de flesta av dessa personer är 80 år eller äldre. Detta innebär utöver det mänskliga lidandet en stor samhällskostnad. Socialstyrelsen beräknar att kostnaden för kommuner och landsting är 11,6 miljarder kronor per år, och då är inte primärvårdens kostnader inräknade.

Regeringen ser mycket allvarligt på detta, och har sedan december 2015 gett Socialstyrelsen i uppdrag att arbeta med fallprevention. Uppdraget består bl.a. i att arbeta fram en webbutbildning för personal inom hälso- och sjukvården och omsorgen om hur man mest effektivt kan arbeta med fallprevention.

Även regeringens bemanningssatsning har positiv påverkan på området fallprevention. Mer personal kring den äldre och ökad personal-kontinuitet ökar möjligheten för den äldre att regelbundet komma ut på en promenad och därmed upprätthålla sin styrka och balans.

Socialstyrelsen har även under de senaste två åren på regeringens uppdrag drivit informationssatsningen Balansera mera! tillsammans med organisationer inom äldreområdet. Socialstyrelsens utvärdering av kampanjen för 2016 visade att kunskapen om hur man själv kan skydda sig mot fall har ökat. Informationssatsningen lyfte fram vikten av balans- och styrketräning, god kost och kunskap om läkemedel.

Socialstyrelsen statistik visar att det är stora skillnader mellan kommunerna, och att det finns mycket arbete kvar att göra. Därför har regeringen i budgetpropositionen föreslagit att 13 miljoner kronor avsätts under 2018 för fortsatt arbete med fallprevention.

Stockholm den 19 oktober 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.